Havadaki SO2 konsantrasyonunun yapay sinir ağlı bulanık mantık yöntemi ile modellenmesi: Erzurum şehir örneği - Çelebi, Süleyman (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2002)
Hava kirliliği birçok ülkede temel bir mesele olmaya devam etmektedir. Bir yerleşim alanı üzerinde, değişik meteorolojik şartlar ve kaynak emisyon konsantrasyonlarında hava kalitesini emisyonlara ilişkilendirilmesinde matematiksel modeller çok yararlıdır. Bununla birlikte, çok geniş ve karmaşık yapıdaki alanlar üzerinde, karmaşık modellerin tahmin yapabilme güçleri sınırlıdır. Bu çalışmada. SO2 konsantrasyon mertebeleri üzerinde meteorolojik faktörlerin etkilerini tahmin etmek üzere, adaptif yapay sinir ağlı bulanık mantık metodu uygulanmıştır. Model. % 60-70 arasında bir performans ile, SO2 konsantrasyonu seviyelerini tahmin etmektedir. 'a

Air pollution continues to become a major problem in many countries. Mathematical models are useful in relating emissions to air quality under a variety of meteorological conditions and source emission concentrations over an urban area. Meanwhile, the forecasting capability of sophisticated models is limited in very large and complex terrains. In this study, adaptive neuro- fuzzy logic method has been applied to estimate the impact of meteorological factors on SO2 concentration levels. The model forecasts the trends in SO2 concentration levels, with performance between % 60 -70.
Modeling of SO2 concentration in atmosphere by neuro-fuzzy method: Erzurum city case
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering