Gönüllü açıklamalar ve hisse senedi fiyat hareketleri:BİST'de bir uygulama - Babacan, Burak (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada gönüllü açıklamaların hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi ve bu etkinin açıklamayı yapan firmanın sermaye büyüklüğü ile teknoloji düzeyine göre değişip değişmediği araştırılmıştır. Gönüllü açıklamaların hisse senedi getirileri üzerindeki etkisini incelemeye yönelik olarak olay etüdü yöntemi kullanılmıştır. Firmaların sermaye büyüklükleri ile teknoloji düzeylerine göre hisse senedi getirileri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak ise varyans analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma çerçevesinde 2009-2011 döneminde BIST 100 indeksinde işlem gören banka ve finansal kurum dışındaki firmalar örneklem kapsamına alınmıştır. Şirket üst düzey yöneticileri tarafından çeşitli televizyon yayınları, basın toplantıları veya gazete röportajları aracılığı ile yapılan ve Foreks FX Plus programında eş zamanlı olarak raporlanan gönüllü açıklamalar belirlenerek, açıklamayı yapan firmanın dolaşımdaki sermayesine ve teknoloji düzeyine göre sınıflandırılmıştır. Teknoloji değişim hızı OECD'nin imalat endüstrisi global teknoloji yoğunluğu sınıflandırmasına (ISIC Rev 3) göre yapılmıştır. Şirketlerin dolaşımdaki sermayesi ise, sermaye tutarı ile halka açıklık oranın çarpılması suretiyle hesaplanmıştır. Hesaplanan dolaşımdaki sermaye tutarlarından oluşturulan serinin medyan değeri belirlenip, bu değerin altıda dolaşımdaki sermaye tutarına sahip firmalar düşük sermayeli firma olarak sınıflandırılmıştır. Elde edilen orijinal veri sayısı 754 olup, olay etüdü metodolojisi kapsamında yapılan regresyon analizleri sonucunda istatistiksel olarak anlamsız bulunan haberler ile uç değerlerin veri setinden çıkartılması ile nihai veri sayısı 655 olmuştur. Çalışma sonuçları gönüllü açıklamaların hisse senedi getirilerini etkilediğini, bu etkinin özellikle dolaşımdaki sermayesi düşük olan firmalarda ortaya çıktığını göstermektedir. Diğer taraftan en yüksek getirilerin haberin açıklandığı gün oluştuğu, izleyen gün ise etkinin kaybolduğu belirlenmiştir. Ayrıca gerek düşük tekonoloji düzeyine ve gerekse ileri teknoloji düzeyine sahip firmaların yaptıkları gönüllü açıklamaların hisse senedi getirilerini aynı derecede etkilediği tespit edilmiştir.

This paper examines the stock returns' reaction to the voluntary disclosures and whether this reaction chance regarding the distributed capital or technology level of firms. An event study methodology was conducted to examine the effect of voluntary disclosures on stock returns while analysis of variance have been employed in order to specify whether distributed capital and technology level have diverse effect on stock returns. Within the scope of research, nonfinancial firms listed during the period 2009-2011 on the Istanbul Stock Exchange Market (BIST) 100 are considered as a sample. We specified the voluntary disclosures which disclosed by executives via television, press conference and newspaper interviews and displayed on the Forex FX Plus simultaneously. Finally, each individual voluntary disclosure classified regarding related firms' distributed capital and technology level. Firms' technology level is specified according to the OECD's technological intensity classification for manufacturing industries (ISIC Rev 3). On the other hand, distributed capital is calculated by multiplying capital and free float rate. After specifying median value of series regarding the distributed capital, each firm's distributed capital was compared with median value and classified whether firms have low or high level of capital. The original sample includes 754 announcements. Ordinary least squares regression were solved within the scope of event study methodology and our sample is reduced to 655 announcements since statistically insignificant regression equations and outliers were eliminated. The results show that voluntary disclosures effect the stock returns. We also found that stock returns reaction is stronger especially for the firms those have less distributed capital. On the other hand, largest reaction is observed on the day when disclosure is made, however reaction disappears following the disclosure date. Finally it has been observed that stock returns' reaction is identical regardless to technology level of firms.
Keywords: İşletme; Business Administration; Gönüllü Açıklamalar; Hisse Senedi Getirileri; Olay Etüdü.; Voluntary Disclosures; Stock Returns; Event Study.