24 Ocak 2020 Elazığ Depreminin Kuvvetli Yer Hareketi Verilerinin Değerlendirilmesi - Zülfikar, Abdullah Can (My University, 2020)
24 Ocak 2020 tarihinde yerel saatle 20.55’te Elazığ-Sivrice (Türkiye) ilinde, merkez üssü Sivrice ilçesi,Çevrimtaş köyü olan ve yaklaşık 40 saniye kadar süren Mw6,8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir.Deprem başta Elazığ ve Malatya olmak üzere, Adıyaman, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Osmaniye,Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa gibi birçok ilde hissedilerek paniğe yol açmıştır.Bu çalışma kapsamında Mw 6,8 Sivrice depremine ait yer hareketi kayıtları incelenmiştir. Yer hareketiparametresi Maksimum Yer İvmesi (PGA), 2014 Yeni Nesil Azalım İlişkileri (Next GenerationAttenuation Relations)-Yer Hareketi Tahmin Denklemleri (YHTD) kullanılarak değerlendirilmiştir.Ayrıca yer hareketi parametreleri (MMI, PGA, Sa 0,2, Sa 1,0) dağılım haritaları oluşturularak,kaydedilmiş yer hareketi kayıtları ile karşılaştırılmıştır. Bunların yanısıra, öncü/artçı depremlerincelenerek Doğu Anadolu Fay Zonu depremlerinin karakteristiği ortaya konmuştur. Ortaya çıkan enerjimiktarı geçmiş büyük ölçekli depremler ile karşılaştırılmıştır.
Keywords: Jeoloji