Hatay bölgesi için deprem tehlike analizleri - Engin, Özgür Bora (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2010)
Deprem tehlikesi, hasar ve can kaybı yaratabilecek büyüklükte bir depremden kaynaklanan yer hareketinin belli bir yerde ve belli bir zaman periyodu içerisinde belirlenmesi olarak tanımlanır ve deprem nedeni ile hasar, mal ve can kaybı ihtimali olarak tanımlanan, deprem riski kavramının önemli bir öğesini oluşturur..Kentlerde deprem tehlikesinin belirlenmesi amacı ile deterministik ve/veya probabilistik yöntemler kullanılır. Gelecek depremlerin konumu, oluş zamanı, büyüklüğü ve diğer özellikleri belirsizlik arz ettiği için deprem tehlikesi tayinlerinde olasılık hesaplarına dayalı yöntemler (probabilistik) ile senaryo depremlerin rasyonel yaklaşımlarla belirlendiği (deterministik) yöntemler genellikle birbirine benzer sonuçlar sağlar.Deprem tehlikesi analizlerinin temel sonuçları, belirlenmiş bir bölge için mevcut jeoloji ve depremsellik bilgilerine dayalı olarak hesaplanan maksimum yer hareketi parametrelerine (maksimum ivme, spktral ivme, şiddet gibi) tekabül eden münhanilerdir.Bu çalışmada Hatay bölgesi ve civarı için deterministik yöntemler kullanılarak deprem tehlikesi haritalarının hazırlanmasını amaçlamaktadır. Çalışmada göz önüne alınan temel araştırma adımları şunlardır: bütün jeolojik, sismolojik ve tarihsel verilerin derlenmesi; sismik kaynakların belirlenmesi (deprem kaynak bölgelemesi), deprem kaynakları için uygun olabilecek azalım ilişkilerinin belirsizlik katsayıları ile beraber çıkartılması ve/veya derlenmesi ve StrucLOSS programına dayalı olarak maksimum yatay yer ivmesi ve spektral ivme olasılığı dağılımlarının elde edilmesi.

The seismic hazard analysis is concerned with the estimation of the strong-motion parameters expected to occur at a specific site within a specific time and it is a fundemental step for the earthquake risk assessment procedure to measure the earthquake consequences includigng the economical human losses.Both probabilistic and deterministic approaches are used for the purpose of seismic hazard and risk analyses for rural areas. In the deterministic approach, the strong-motion parameters are estimated for the maximum credible earthquake, assumed to occur at the closest possible distance from the site of interest, without considering the likelihood of its occurrence during a specified exposure period. On the other hand, the probabilistic approach integrates the effects of all the earthquakes expected to occur at different locations during a specified life period, with the associated uncertainties and randomness taken into account.In this study, deterministic earthquake hazard approach is utilized to estimate the seismic hazard maps for ?Hatay? region. The basic research steps of the study are: compilation of all geological, seismology and of historical data; determination of seismic source; determination of statistical properties of the earthquake process parameters and earthquakes sources and computation of the maximum horizontal peak accelerations and spectral acceleration maps using StrucLOSS software.
Earthquake hazard analysis for Hatay region
Keywords: Deprem Mühendisliği; Earthquake Engineering; Jeofizik Mühendisliği