AR-GE yönetimi ve AR-GE personelinde risk alma davranışı - Şenol, Cenk Kaan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2001)
"AR-GE Yönetimi ve AR-GE Personelinde Risk Alma Davranışı" çalışması, temel olarak AR-GE yönetimi ve risk alma davranışı konularını birarada ele almaktadır. Çalışmanın amaçlan, Araştırma-geliştirme ve ilgili işletme faaliyetleri hakkında bilgi edinmek, Türkiye'deki araştırma-geliştirme çalışmaları üzerine sektörel ve istatistiki bilgilere ulaşmak, risk ve risk alma davranışı hakkında bilgi edinmek, yöneticilerin risk alma davranışının işletme yönetimindeki etkilerini ortaya koymak, Türkiye'deki endüstriyel işletmelerde araştırma-geliştirme projelerinin yönetiminde yönetici ve karar verici personelin sahip olduğu risk alma davranışının düzeyini araştırmaktır. Bu amaçlara yönelik olarak, araştırmada öncelikle araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapısı ve yönetimi üzerinde durulmuştur. Araştırma-geliştirme çalışmalarının taşıdığı belirsizlikler ve riskler dile getirilmiş, riskin tanımlarına etraflıca değinilmiştir. Türkiye'deki araştırma-geliştirme faaliyetleri hakkında bilgi ve öz istatistiki bulgulara yer verilmiştir. Kişilerin risklere karşı gösterdikleri risk alma davranışı incelenerek, yönetimsel etkileri ortaya konmuştur. Elde edilen teorik bilgiler Türkiye'de araştırma-geliştirme ve ilgili projelerde çalışan karar verici ve yöneticileri de içeren işletme personeli üzerinde uygulanan bir anket çalışma ile değerlendirilmiştir. 2S5 kişinin katıldığı bu saha çalışması ile Araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunan firmalardaki personelin risk alma davranışı hakkında bilgi toplanmıştır. Elde edilen bulgular literatürdeki kuramsal çalışmalar ve benzer saha araştırmalarının sonuçlan ile tartışılmıştır.

This study, named "Management of Research and Development and Risk Taking Behavior in Research and Development Personnel", is focused on both management of research and development activities and risk taking behavior. The objectives of this research are: to gain information about research and development and related business activities, to reach to statistical information about research and development activities in Turkey, to have a general understanding of risk and risk taking behavior, to clarify the effects of the risk taking behavior on the managerial decisions, to measure the level of risk taking behavior of the decision maker research and development personnel who work in industrial companies in Turkey. For reaching these research objectives, first, the structure and management of research and development are examined. Giving the definitions of uncertainty and risk, the uncertainties and risks of research and management projects are mentioned. The statistical information about the research and development activities done in Turkey is outlined. The risk taking behavior is explained and its managerial effects in decision making are explored. The attitudes of decision makers towards the risky situations, and risk taking behavior of decision makers who work in research and development projects of Turkish industrial companies will be examined by a risk taking survey. The gathered information is compared with the results of a questionnaire that is done with the decision maker personnel who work in the research and development projects of industrial organizations in Turkey. By the help of this questionnaire, which is applied to 255 persons, the information about level of risk taking is obtained. Results are discussed with the findings of similar past researches and theoretical facts.
Management of research and development and risk taking behavior in research and development personnel
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İşletme; Business Administration