Bitümlü sıcak karışımların çevresel yaşam döngüsü analizi - Polat, Murat Özgür (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2013)
Dünya'da hızlı gelişen tüketim alışkanlıkları ve teknolojik gelişmeler neticesinde ortaya çıkan çevresel sorunlar her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan çevresel etkilerin öncelikle iyi ve doğru şekilde kavranması ve buna yönelik önlemler alınması gerekliliği yeni metotların bulunmasını zorunlu hale getirmiştir.Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) Analizleri de çevresel yükü bulmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi; herhangi bir ürünün üretiminden başlamak kaydı ile kullanım faaliyetlerini de kapsayan ve çevre üzerindeki tüm etkisini ölçebilen nicel bir analizdir. Burada amaç, değerlendirilen ürünün kendi yaşam çemberinde geçirdiği tüm evrelerin değerlendirilerek ele alınmasını sağlamaktır. YDD, çevresel risk oluşturan kaynakların ürün alternatiflerini kıyaslamayı mümkün kılmaktadır.Türkiye'de otomotiv endüstrisinin hızlı gelişimi, yolcu ve yük taşımacılığındaki artış dayanımı yüksek ve sağlam yollara olan ihtiyacı arttırmıştır. Bu da yollarda kullanılan ana malzeme olan asfaltın önemini de arttırmıştır. Asfaltın dayanıklı ve sağlam olması istenirken çevresel etkilerinde azaltılmış olması tercih nedeni olmaktadır.Bu çalışmada, farklı içeriklere sahip asfalt üretimlerinin, yaşam döngüsü analizlerinin değerlendirilmesi bir bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Bu analizler kullanılarak, etki değerlendirmesi ile çevreye en az emisyon yayan asfalt tipinin belirlenmesine ve birbirleri ile kıyaslanmasına çalışılmıştır.

The environment problems have been increasing as a result of rapid population growth, improved technology and economic development. The understanding of the environment impacts and measures of these problems should be made correctly and new methodological approaches should therefore be developed.The environmental life cycle assessment is one of these methods used to find the environmental burden. Life cycle assessment is a methodology used for assessing the environmental performance of materials or services over their life time. The objective of this analysis is to evaluate all phases of the product in its own circle of life. LCA makes possible to compare the alternative products that are exposing environmental risk.The rapid development of the automotive industry and increase in passenger and freight transportations in Turkey increased the need of high rugged and resistance roads. As a result, the importance of asphalt used as main material on the roads was increased. As asphalt pavements want to be strong and the minimized of environmental impacts is another reason to be preferred.In this study, life cycle analysis of asphalt production with different properties was evaluated using a computer program. The impact assessment and emit fewer emissions to the environment were studied using this analysis and the comparison of different type of asphalts were also determined.
Environmental life cycle analysis of hot bitumen mixtures
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering; Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi; Asfalt; SimaPro; ISO14040; Life Cycle Assessment; Asphalt; SimaPro; ISO14040