UMU-PKI v6 sistemi ?çin sertifika yönetimi ve doğrulama mekanizması tasarımı - Çalışkan, Burak (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Çağımızda, bilisim teknolojisi endüstrisinin odak noktasını, güvenlik unsuruolusturmaktadır. ?nternet tabanlı teknolojilerin gelisiminin çok büyük boyutlaraulasması ve bu teknolojinin etken olduğu yeni is gelistirme yöntemlerinin piyasalaragirmesiyle organizasyonlar, rekabetçi ortamın baskısı altında paydaslarına webtabanlı hizmetler sunmanın getireceği risklere yönelik çözümler arastırmayayoğunlasmıstır. Bu amaçla günümüzde, güvenli veri iletisimine yönelik gelistirilensifreleme mekanizmaları ya da yetkilendirme amaçlı kullanıcı paylasımları gibibirçok yöntem, yaygın bir sekilde uygulanmaktadır. Ancak gelistirilen bu sistemlerinyetersizlikleri ortaya çıktıkça, güvenliğin daha yüksek seviyeli bir perspektiföngörülerek tasarlanmasının gerekliliği açığa çıkmaktadır. Kavramsal olarakgüvenlik unsurları incelendiğinde, erisim kontrolü, veri gizliliği, veri bütünlüğü,anahtar yönetimi, yetkilendirme, inkâr edememe ve kullanılabilirlik hususlarını, birbütün olarak ele alıp, sistemsel olarak uygulamaya geçiren çözümlerin basında, açıkanahtar altyapıları gelmektedir.?spanya'nın Murcia Üniversitesi'nde gelistirilmesi süren ve UMU-PKI olarakadlandırılan Java tabanlı açık anahtar altyapısı, IPv6 destekli X.509 sertifikasyonservislerinin, açık anahtar altyapısına bağlı kalarak uygulanabilmesini amaçlayan birsistem modeli olusturmaktadır. Yeni nesil internet protokolü olarak da adlandırılanve güncel internet protokol sürümünün yetersizliklerini ve problemlerini gidermeyihedefleyen IPv6 protokolü temelli açık anahtar altyapısı çalısmaları, günümüzün veözellikle geleceğin internetinin, güçlü, güvenilir ve gelistirilebilir bir yapıya sahipolabilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalısmada, gelistirilmekte olan UMUPKIaltyapısı detaylandırılarak incelenmis, sertifika yasam döngüsü içerisinde yeralan yönetim ve doğrulama islevlerinin sağlanmasına yönelik güncelmekanizmalardan CMC ve SCVP protokollerinin sisteme entegrasyonu önerilerek,sistem modelleri tasarlanmıs ve gerçekleme yapılmıstır. Önerilen çözüm ile IPv6 içintasarlanan alt yapı, daha güvenli hale getirilmistir.

Security, has become a primary focus, througout the entire informationtechnology industry. With the massive advent of the internet enabled businesses, ithas become critical for todays companies to ensure security concerns, along with themarket pressure, to be present on the World Wide Web. For this purpose, severalmethods are widely deployed today such as the data encryption or password basedauthentication for conforming secure data transmissions. Nevertheless, accompaniedby the emerging weaknesses of these types of developments, the necessity ofdesigning security in a higher level prospect has come out. In essence, securityrelated access control, data confidentiality, data integrity, key management,authentication, non-repudation or availability issues are supported principally bypublic key infrastructure in a conceptual manner.JAVA based PKI with IPv6 support called UMU-PKI is principally aiming tobuild a system model for integrating IPv6 based X.509 certification services withinthe public key infrastructure. The efforts on the public key infrastructure based onthe new generation internet protocol called IPv6, which contains solutions for thebasic drawbacks and problems of current IPv4 protocol, will play a critical role inconstructing the solid and reliable future of internet. In this study, UMU-PKI v6system infrastructure and architecture concerns are examined in detail, certificatelifecycle management and certificate validation processes which should take a vitalrole in the core part of the whole system processes are deeply studied. CMC andSCVP protocols which are still in progress, are proposed to integrate to the system inorder to provide concrete and secure mechanisms on both certificate lifecyclemanagement and validation procedures. Along with this study, operational systemintegration models are designed with the application based integration schemesincluding the deep analysis of the two newly configured certificate based protocols.The security structure of the system has been improved via proposed solution.
Design of certificate management and validation mechanism for UMU-PKI v6 system
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control