Kurbağalıdere havzasında yerüstü su kalitesine etki eden çevresel problemlerin incelenmesi - Çuhadar, Eren (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu tez çalışmasında Kurbağalıdere'nin ıslah çalışmaları sırasında ve sonrasında dereye deşarj olan yerüstü sularının fiziksel ve kimyasal karakteristikleri incelenmiştir. Çalışma sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'nün ıslah çalışmalarının da başlamış olduğu 2017 yılı itibari ile derenin mansap bölümünden aldığı numunelerin analiz sonuçları incelenmiş; elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak havza hakkında yorum yapılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, Kurbağalıdere havzasının Dijital Yükseklik Modellemesi yapılmış ve Coğrafi Bilgi Sistemi Yazılımında işlenerek Havza ve Alt havzalar oluşturulmuştur. Yapılan modelleme sonrası oluşturulan alt havzalarda dere aksının kesişim noktaları belirlenmiş ve 7 adet alt havzadan dere üzerindeki 7 adet nokta belirlenerek su numuneleri alınmış, fiziksel ve kimyasal karakteristikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda; Kurbağalıdere'deki ıslah çalışmaları sonrası su kalitesinin fiziksel ve kimyasal değişimi değerlendirilmiş olup, çevresel açıdan bölgeye etkisi incelenmiştir. Fiziksel ve Kimyasal analiz sonuçlarına bakıldığında istasyonlardaki amonyum azotu (NH4+ - N) değerlerinin YSKY (Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği) parametre değerlerine göre IV. (Zayıf) su kalitesi sınıfında olduğu görülmüştür. Mansap bölgesine yakın istasyonlardaki KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) ve orto fosfat fosforu (o-PO4--P) değerlerinin IV. (Zayıf) su kalitesinde oldukları görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda derenin halen evsel ve endüstriyel kaynaklardan gelen kirliliğe maruz kaldığı düşünülmektedir. Dere suyunda yapılan kimyasal analizler neticesinde, ağır metal değerlerinin YSKY'de belirtilen parametrelere göre I. sınıf (Çok iyi)su kalitesinde olduğu görülmüştür: Çalışma aynı havzada bundan sonra oluşabilecek kirlilik problemleri için referans olarak değerlendirilebilecek, benzer havzalarda uygulanacak ıslah çalışmaları açısından bir projeksiyon olarak incelenebilecektir.

This study analyzes physical and chemical characteristics of surface waters discharged into Kurbağalıdere stream during and after the rehabilitation works for the river. During the study, analysis results of the samples taken from the river mouth as of 2017 – when the rehabilitation works of Istanbul Metropolitan Municipality Directorate of Marine Services began – were examined, then the results were compared to make interpretations about the basin. Accordingly, a Digital Elevation Model was prepared for the Kurbağalıdere basin, which was then processed in the Geographic Information System Software to create the Basin and Sub-basins. After the model was prepared, the intersection points of the river axis in the sub-basins were identified. Then from 7 sub-basins, 7 different points were determined, from where water samples were taken and analyzed in terms of physical and chemical characteristics. The study evaluated the physical and chemical changes in water quality after the rehabilitation works on Kurbağalıdere and analyzed its environmental impact on the area. Results of the physical and chemical analyses demonstrated that the ammonium nitrogen (NH4+ - N) values in the stations were Class IV (Poor) in water quality according to YSKY's (Surface Water Quality Regulation) parameter values. It was observed that the values of COD (Chemical Oxygen Demand) and orthophosphate phosphorus (o-PO4--P) were Class IV (Poor) in water quality. These results suggest that the stream is still exposed to contamination from domestic and industrial sources. Chemical analyses of the stream water showed that heavy metal values were Class 1 (Very good) in water quality according to the parameters designated in YSKY: The study can serve as a reference for possible contamination problems in the basin in the future and can be examined as a projection for rehabilitation works in similar basins.
An investigation on the environmental problems impacting surface water quality in Kurbağalidere basin
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering