Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk'un Balkan ülkeleri ve etnik yapısı üzerine stratejik hedefleri - Akman, Halil (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
ivÖZETTEZ BAŞLIĞI: Türkiye, Yunanistan Ve Arnavutluk'un Balkan Ülkeleri veEtnik Yapısı Üzerine Stratejik HedefleriYAZAR ADI: Halil AKMANBalkanlar, Avrupa'ya açılan kapı ve Avrupa ile kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asyaarasında stratejik öneme sahip bir bölgedir. Bu özelliğindendir ki tarihin her devrindebirçok kez istilalara uğramış, birçok millet bölgeye damgasını vurmuş, eserlerini,kültürlerini ve medeniyetlerini bırakmışlardır. Üç Büyük semavi dinin mevcutolduğu, 19 ırkın yaşadığı, 16 dilin konuşulduğu, medeniyetler mozaiği olan butopraklarda huzuru korumak, her zaman çok zor olmuştur. Bölge insanları hiçbirzaman kendi kaderlerine bırakılmamışlar, büyük devletlerin, bölge devletlerinin vestratejik taktiklerin arasında kalmışlardır. Bu sebeple bölgeyi iyi anlayabilmek,dünyayı, stratejik güçleri, hedefleri ve taktikleri iyi analiz etmeyi getirir.Bu çalışmada, Balkan Tarihi ve ülkeleri genel olarak incelendikten sonra,özelde, etkili bölge güçleri olan Yunanistan, Türkiye ve Arnavutluğun Balkanpolitikaları incelenmiştir. Soğuk savaş sonrasında, Sovyetler sonrasında oluşan yenidengelere bu üç devlet açısından bakılmıştır. Yunanistan, özellikle Avrupa Birliğinegirdikten sonra, bölgede aktif rol oynamaya başlamıştır. Avrupa Birliğinin deimkânlarını ardına alan Yunanistan, tüm Balkan ülkelerine yatırımlar yaparakekonomi-politik anlayışla nüfuzunu arttırma amacındadır. Türkiye'nin bölgeye ilgisi,özellikle komünist blok dağıldıktan sonra artmıştır. Tarihi bağları bulunan,Arnavutluk ve Bosna Hersek'le ilişkilerini geliştirmiş, Makedonya'yı desteklemiştir.Bir başka önemli Balkan ülkesi olan Arnavutluk için diğer ülkelerde yaşayanArnavutların durumu önemlidir. 6 milyon Arnavut'tan sadece 3,4 milyonunuArnavutlukta yaşamakta ve geri kalanının komşu ülkelerde, özellikle de sorunluMakedonya ve Kosova'da olduğu düşünülürse, durumun hassasiyeti daha iyi anlaşılır.Bu bağlamda bu tez, etkili bölge güçlerinin balkan politikalarını, hassasiyetlerini vehedeflerini anlatma yoluna gitmiştir.Anahtar Sözcükler: Balkanlar, Türkiye, Arnavutluk, Yunanistan, GüneydoğuAvrupa

vSUMMARYTITLE OF THE THESIS: Stratejıcal Aıms Of Turkey, Greece And Albanıa OnBalkan States And Theır Etnıcal StructureAUTHOR: Halil AKMANBalkans is a door to Europe and a strategically important place between Europeand north Africa, Middle East and Asia. For this reason, it has been invaded for manytimes throughout the history, several nations have stamped the place by leaving theirwork of arts cultures and civilizations. It has always been very dificult to keep thepeace in the place, the harmony of civilizations, where three great sacred religion and19 races have lived and 16 languages have been spoken. People of this lands hasnever been left to their own fate but have always been between the great states, thestates of the land and the strategic tactics. So to underestand the region better, it takesa very good analysis of the world, strategic powers, goals and tactics.In this work, after having examined the Balkan History and countries ingeneral, the Balkan politics of particularliy effective powers of the land; Greece,Turkey and Albania. After the cold war, it has been looked to the new balances whichcame out after Soviet Union from the point of these three countries. Greece,especially after having been accepted to the EU, started to play an active role in theland, and looked for ways of increasing its power there economically and politicallyby making investment in Balkan Countries. Turkey, had its interest to the land afterthe communist block has split, developed its relations with Albania and BosniaHerzegovina and supported Makedonia. For Albenia, which is another importantBalkan country, it is is important the well being of the Albanians living in othercountries. It would be better of us to understand the sensisitivity of the situation if wethink only 3.4 of the 6 million of Albanians live in Albania and the rest live inneighbour countries, especially problematic Kosova and Makedonia. In this aspectthis thesis is on telling the Balkan politics of the effective countries in particular, theirsensitiveness and goals.
Stratejical aims of Turkey, Greece and Albania on Balkan states and their ethnical structure
Keywords: Tarih; History; Uluslararası İlişkiler; Balkans; Turkey; Albenia; Greece; South Europe