The role of microfinance on welfare and poverty reduction in Somaliland - Hussein, Ahmed Moumin (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma, mikrofinansın Somali, Somaliland bölgesindeki refah ve yoksulluğu azaltma üzerindeki rolünü değerlendirmektedir. Yoksulluk, Somali gibi azgelişmiş ülkeler için özel bir endişe kaynağı olan evrensel bir olgudur. Mikrofinans, yoksul toplumlarda yoksulluğu azaltma ve ekonomik kalkınmanın anahtarı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, mikrofinans programlarının yoksulların yaşam standartlarını, gelirlerini, eğitim ve sağlıklarını iyileştirmelerine başarılı bir şekilde yardımcı olup olmadıklarını incelemektedir. Tezimde, öncelikle tanımlayıcı bir anket araştırma tasarımı yürüttüm. Veriler Şubat 2019 - Nisan 2019 tarihleri arasında, Kâbe Mikrofinans Kurumu ve Salaam Finansal Hizmetlerinden gelen mikrofinans yararlanıcıları ile anketler ve görüşmeler kullanılarak toplanmıştır. Tezimiz, araştırma hedeflerini test etmek için Sıradan En Küçük Kareler tahmin tekniğinin çoklu regresyon analizini kullanmaktadır. Çalışma, mikrofinans programlarının yararlanıcıların gelişmiş yaşam standartları, artan gelir, gelişmiş eğitim ve sağlık gibi sosyo-ekonomik gelişmelere olumlu katkıda bulunduğunu ortaya koymaktadır. Yoksulluğun kırsal alanlarda daha yaygın olduğu gerçeği göz önüne alındığında, çalışma özellikle kırsal alanlara yönelik mikrofinans araçlarına dair kamu teşvikleri ve programlarının geliştirilmesi yönelik öneride bulunmaktadır.

This study evaluates the role of microfinance on welfare and poverty reduction in Somaliland. Poverty is a universal phenomenon, which is a special concern to underdeveloped nations such as Somalia. Microfinance is used as a critical instrument to poverty reduction and economic development in poor societies. This study examines whether microfinance programs have successfully helped the poor to improve their standard of living, income, education, and health. It conducts a descriptive survey research design; data were collected from February 2019 to April 2019 using questionnaires and interviews with microfinance beneficiaries from the Kaaba Microfinance Institution and Salaam Financial Services. The study employs multiple regression analysis of the estimation technique of the Ordinary Least Squares to test the research objectives. It finds that microfinance programs utilized in Somaliland have contributed positively to the beneficiaries' socio-economic improvements such as improved living standards, increased income, enhanced education and healthcare. The study proposes government incentives to support microfinance institutions in order to extend their services even further to rural areas.
Mikrofinansın refah ve yoksulluğu azaltmadaki rolü: Somaliland örneği
Keywords: Ekonomi; Economics; İşletme