Metoksifenilkumarin Substitue Siklofosfazen Bileşiklerinin Sentezi, Yapılarının Aydınlatılması ve Floresans, Kemosensör Özelliklerinin İncelenmesi - Çiftçi Yenilmez, Gönül; Bulut, Mustafa Hilmi (My University, 2018)
Kumarin türevleri, fotofiziksel özelliklere sahip olmasından dolayı, önemli lazer boyar maddeleri, non-lineer optik kromofor ve homojen çözeltilerdeki çözünürlük çalışmaları için mükemmel bir yanıt verme (prob) özelliğine sahip olduklarından geniş bir çalışma alanı bulmaktadırlar. Kumarinlerin biyolojik aktivite ve floresans özellik gösterebilmesi, fosfazenlerin bağlı bulundurdukları klor atomlarının sübstitüsyona olanak verebilmesi ve mevcut özelliklerini arttırabilmeleri kumarin sübstitue fosfazen bileşiklerini önemli kılmaktadır. Yapılan literatür incelemelerine göre, siklotrifosfazen bileşiklerinin kumarinlerle olan çalışması oldukça azdır. Bu proje kapsamında; öncellikle başlangıç maddeleri olarak kullanılan kumarin bileşikleri (1, 2 ve 3), Perkin yöntemi ile hazırlandı. Daha sonra, elde edilen bu bileşikler (1, 2 ve 3) ile hekzaklorosiklotrifosfazenin (4) ve oktaklorosiklotetrafosfazenin (5) nükleofilik reaksiyonları gerçekleştirilerek kumarin grupları içeren yeni siklofosfazen bileşikleri (6-8, 11) sentezlendi. Oluşan ürünler uygun ayırma yöntemleri kullanılarak saflaştırıldı ve izole edilebilen bileşiklerin yapıları FT-IR, kütle, 1H, 13C ve 31P NMR gibi spektroskopik yöntemlerle aydınlatıldı. Daha sonra, elde edilen yeni kumarin sübstitüe siklofosfazen bileşiklerinin (6-8, 11) floresans ve kemosensör özellikleri de incelendi.
15.11.2018
Keywords: Kumarin.; oktaklorosiklotetrafosfazenin; hekzaklorosiklotrifosfazenin