Sıvı kristal ftalosiyaninlerde sol-jel uygulamaları - Tüysüz, Harun (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Araştırma grupları tarafından her yıl binlerce bileşik sentezlenip yapısı aydınlatılmaktadır. Ancak bu bileşikler geniş ve önemli bir kullanım alanı bulduktan sonra önem kazanmakladırlar. Bu çalışmada, ilgili ftalonitril türevinden 2,3,9, 10, 1 6,17,23,24-Oktakis( 13,17- dioksanonakosan-15-sülfanil)ftalosiyaninalo nikel(ll) bileşiği srntezlendi. Bileşiğin yapısı; İR, UV-Vis, NMR ve Külle speklrumuyla karakterize edildi. Bileşiğin mezogenik özellikleri DSC ve Polarize Mikroskop ile araştırıldı. Ftalosiyanin bileşiği sol-jcl matriksi içerisine enkapsüle edildi. Ilibril filmler oluşturuldu ve bu filmler l'T-IR ve UV-Vis spcktrofolomelıcsi ile lakip edildi. Matriks içerisine enkapsüle edilen ftalosiyanin moleküllerinin düzenlenmeleri AFM ile incelendi. Püskürtme yöntemiyle allın elektrot içeren kuarlz yüzeyinde hibrit filmler oluşturuldu ve QCM sisteminde bu filmlerin uçucu organik bileşiklerin (VOC) buharlarına karşı olan sensör özellikleri araştırıldı.

Every year thousands of compounds arc synthesised and their structures are determined by research group. But these compounds get an importance after they found wide and important application area. In this study, 2,3,9,10,16,17,23,24-Octakis(13,17-.lioxanonacosane-15- sulfanyl) phthalocyaninato nikcl (II) compound has been synthesized from the corresponding phthalonitrile derivative. The compound has been characterized by IR, NMR, UV-Vis spectroscopy and mass spectra. The mesogenic properties of compound was investigated by Differential Scanning Calonmetry and Optical Microscopy. The phthalocyanine compound has been encapsulated in sol-gel matrix. Hybrid films were formed and these films have been investigated by p f-IR and UV-Vis by spectroscopy. The arrangement of encapsulated phthalocyanine molecule in the sol- gel matrix has been studied by AFM Hybrid films were deposited on the quartz crystals which have gold electrodes by spray method and sensor properties of them against to the volatile organic compounds (VOC) vapour were investigated.
Application of sol-gel process in liquid crystall phthalocyanine
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry