TBDY 2018'e göre tasarlanan bir veri merkezinin deprem güvenliğinin irdelenmesi - Orakçı, Fikri Orkun (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)
Türkiye'nin yüzölçümü olarak yüzde 92'si nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında yaşamaktadır. Geçmişten bugüne yüksek oranda can ve mal kaybına sebep olan depremlere sebep olmuş ve önümüzdeki yıllarda da bu potansiyele sahip fay hatlarının bulunduğu aşikardır. Depremler sonrası hayat akışının devamı için kritik öneme sahip konut, sanayi, hastane, okul, bilgi iletişim, veri merkezi gibi yapılarda ve barındırdığı yapısal olmayan elemanlarda ciddi hasarlar meydana gelmiştir. Bu sebeple yapısal olmayan elemanlar ile birlikte depremin etkilerinden tümüyle koruma sağlamak büyük önem arz eder. Büyük bir deprem sonrasında özellikle veri merkezi yapıları gibi bilgi iletişimi teknolojilerinin sürdürülebilirliği ve kritik önemi açısından yüksek öneme sahiptir ve içerisinde barındırdığı ekipmanların maliyetinin yapı maliyetinin çok üzerinde olduğu bilinmektedir. Sunulan bu tez çalışması kapsamında, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bir veri merkezi olarak sismik izolasyon kullanılmadan TBDY 2018'e göre ankastre temelli olarak tasarlanıp inşa edilmiş ve yapının bodrum katının olmaması sebebi ile sonrasında sismik izolatör birimleri ile bir güçlendirmenin mümkün olmadığı bu yapıda bulunan, ivme ve deplasman yönünden hassas server cihazlarının üzerine konumlandırıldığı elektrik ve mekanik tesisat alt yapısını muhafaza eden literatürde yükseltilmiş döşeme olarak geçen döşeme sistemlerinin bu server cihazlarının deprem performansına etkisi incelenecektir. Hesaplamalar veri merkezi yapılarında yaygın olarak kullanılan yükseltilmiş üç farklı tip olan ekstra ağır seviye, ağır seviye ve orta seviye yükseltilmiş döşeme üzerine ankastre bağlı server dolapları yapının yer aldığı lokasyonun depremselliğine göre ölçeklenen 11 adet deprem ivme kayıtları kullanılarak zaman tanım alanında analiz ile yapılmış ve her iki hesap modeli üzerinden server cihazı dolabına gelen ivme ve deplasman değerleri karşılaştırılmıştır.

92 percent of Turkey's surface area and 95 percent of its population density live in the earthquake zone. It has been caused by earthquakes that caused high loss of life and property from the past to the present and it is obvious that there are fault lines with this potential in the coming years. After the earthquakes, serious damages occurred in buildings such as housing, industry, hospital, school, information communication and data center and the non-structural elements they contain. After a major earthquake, it is of high importance in terms of the sustainability and critical importance of information communication technologies, especially data center structures, and it is known that the cost of the equipment it contains is much higher than the cost of the building. Within the scope of this thesis study presented, as a data center in Gebze district of Kocaeli, without using seismic isolation. In this study, the effect of the floor systems, which are called raised floors in the literature, which preserves the electrical and mechanical installation infrastructure on which the server devices sensitive to displacement and displacement are positioned, on the earthquake performance of these server devices will be examined. Calculations were made by analysis in the time domain using 11 earthquake acceleration records scaled. Three different types of raised, extra heavy level, heavy level and medium level, which are commonly used in data center structures. The acceleration and displacement values coming to the server device cabinet were compared over the calculation model.
Examination of earthquake safety of a data center designed according to TBDY 2018
Keywords: Deprem Mühendisliği; Earthquake Engineering