Doğalgaz dağıtım şirketlerine yönelik alt yapı bilgi sistemlerinin oluşturulması ve proje çalışmaları - Boyraz, Osman (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Doğalgaz piyasası hakkındaki kanun Nisan 2001 tarihinde 4646 sıra numarasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisin'de kabul edilmiştir. Bu kanunla doğalgaz sektörüne yönelik tüm hizmetlerin özel teşebbüs tarafından yapılmasını hükme bağlamıştır. Doğalgaz sektörüne yönelik tüm denetleme ve düzenleme yetkisi de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)' na verilmiştir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu yönetmenlik ve şartnamelerinde doğalgaz dağıtımı ve işletimi yapılacak tüm yerleşim yerlerinde halihazır haritaların yapılması, tatbikat projelerinin oluşturulması, detay projelendirme, aplikasyon işleri gerek görüldüğünde de kamulaştırma yapma, sokak haritaları oluşturulma gibi son derece kapsamlı bir haritacılık hizmetlerinin altlık olarak kullanacağı bir coğrafi bilgi sistemi kurulması istenmektedir. Şuan itibariyle 17 ilde dağıtım ve projelendirme işleri ihale edilmiş ve yakın gelecekte de Türkiye'nin tüm yerleşim merkezlerinde doğalgazın kullanılması planlanmaktadır. Bundan dolayı haritacılık sektörüne yeni iş olanakları açılmaktadır. Tez çalışmamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan İGDAŞ bünyesindeki çalışmalar ve deneyimler incelenerek kurum bünyesinde geliştirilmiş olan İGABİS bilgi sistemi ışığında doğalgaz şebeke tasarımı, as built(sokak haritası) planlarının yapımı,tatbikat projelerinin oluşturulması, işletmeye yönelik haritaların hazırlanması ve İGABİS projesinin gelişim aşamaları incelenmektedir. Uygulamada ise Ümraniye ilçesi Aşağı Dudulu mahallesinde yapılması planlanılan projenin araziye uygulanması, işletmeye yönelik haritaların oluşturulması, şebeke elemanlarının dizaynı, ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Karşılaşılan problemler ve problemlerin giderilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur.
Impact of infrastructure information system development project work on natural gas distribution companies
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeodezi ve Fotogrametri; Geodesy and Photogrammetry