Mali tablolardan fon ve nakit akım tabloları ve bunların vergi denetiminde uygulanması - Çetiner, Süha (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1998)
Bir işletmenin yatırım ve finansman faaliyetlerini ve dönem içindeki finansal durumdaki değişiklikleri kapsayan bilgileri içeren ek mali tablolardan Fon ve Nakit Akım Tabloları temel mali tablolardan; "İşletmenin belirli bir hesap içinde sağlanan fon kaynaklan ile bu fonların kullanım yerleri ile bu dönem içinde ortaya çıkan nakit akışlarını, kaynakları ve kullanım yerlerini detaylı bir şekilde izah etmesi" özelliği nedeniyle ayrılırlar. Ülkemizde mevcut vergi sistemi, istisnaları hariç tutabilmek suretiyle beyan esasına bağlanmıştır. Vergi Gelirlerinin kamu harcamalarını karşılayabilme olanağı oransal olarak devamlı bir biçimde düşmektedir. Ülkemiz vergi idarelerince mevcut vergi yasaları dahilinde mevcut denetim yöntemleriyle çalışmalar sonucunda yeni vergi yöntemleri geliştirilerek mevcut oranın yükseltilmesi sonucunda kamu harcamalarını karşılayabilmesi arttırılabilir. Örneğin, bugünkü yapısı ile vergi yasalarının tam uygulanması ve uygulamanında titizlikle izlenebilmesi için geliştirilecek vergi denetim yöntemleri ile vergi yükünü yaklaşık % 23 'ler düzeyine çıkarmak mümkündür. Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm ve ikinci bölümde Fon ve Nakit A kım Tablolarının tanımı, kapsamı, amacı ile bahsi geçen tabloları oluşturan maddelerin açıklamaları ve madde bazında izahı, teknikleri, denetim esnasında uyulması gereken ilkeler ile bu ilkelere ait kurallar, dördüncü bölümde Vergi Denetiminde Fon ve Nakit Akım Tablolarının kullanılması, Vergi İnceleme elemanı açısından önemi, anılan tabloların vergi denetimine yardımcı etkileri ve son bölüm olan beşinci bölümde ise sonuç ve değerlendirme bulunmaktadır.

The fund and cash flow tables included in the additional finance tables concerning the information related to the investment and financial activities of an enterprise and to the changes at the financial situation within the period differ from the basic financial tables due to their special feature of "their explanation in detail the fund sources ensured within a certain account period of the enterprise, the points where these funds are used and the cash flows, the sources and using points arisen within this period". In our country, the existing tax system is attached to the declaration basis by excluding the exemptions. The capacity of tax incomes for meeting the public expenditures are declined continuously pertaining to ratio. To meet the public expenditures might be increased as a result of the studies to be made by our country 's tax offices with existing control methods within the existing tax codes by raising up the existing ratio with the improvement of new tax methods. For example, by new tax control methods to be improved for the exact application of tax codes with then- today's structure and by following up this application with a great care, the tax obligation can be rised up to a level about 23 %. This thesis study is composed of five chapters. At the First and Second Chapters there are the definition, concept and purpose of the fund and cash flow tables together with the explanation and the examination at the article basis, at the Third Chapter there are the explanation of control and tax inspection, their technics, the principles to be obeyed during the inspection and the rules about these principles, the Fourth Chapter contains the subject of the use of fund and cash flow tables under the tax control, their importance for the tax inspector, helping effects of these tables to the tax control. In the Fifth Chapter, that is the last part, there are the conclusion and evaluation.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Engineering Sciences; İşletme