Kuzey Irak Kürtleri, ayrılıkçı Kürt hareketinin devletleşme süreci ve Türkiye'ye etkileri - Dursun, İsmail (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
Kuzey Irak Kürtlerinin sosyal ve kültürel yapısını ve ayrılıkçı Kürthareketinin tarihsel gelişimini inceleyen bu çalışma, on bölümden oluşmaktadır.Genelde tüm Orta Doğu'nun, özelde Türkiye'nin siyasal istikrarı için bir tehdit arzeden bu ayrılıkçı hareket incelenirken güdülen amaç, sorunun temeline inerek dahaetkin politikaların üretilmesine katkı sağlamaktır.Birinci bölümde Kuzey Irak halkları için verilen nüfus projeksiyonlarıincelenmiş ve Kürtler lehine abartılı rakamlar analiz edilerek daha gerçekçi oranlartespit edilmeye çalışılmıştır.İkinci ve üçüncü bölümlerde Kuzey Irak'ta meskun Kürt, Türkmen, Arap veAsuri toplumları incelenmiş; suni bir Kürt milliyeti teşkil ettirme yönündekiyanılgılar ve aldatmalar ortaya konmuş ve sınırları son derece geniş tutulan Kürttoplumunun kendi içindeki sosyal ve kültürel çatlaklar tespit edilmiştir.Dördüncü bölümden itibaren Kürtlerin fiili isyanları ve ayrılıkçı Kürthareketinin tarihsel gelişimi incelenmiştir. Dördüncü bölüm Osmanlı dönemindekiKürt aşiret isyanlarını incelemiş, feodal bir nitelik arzeden bu isyanlarınmerkezileşen Osmanlı devlet sistemine karşı, dış mihraklarca teşvik edilen gayr-imilli isyanlar olduğu ortaya konmuştur.Beşinci ve altıncı bölümlerde ayrılıkçı Kürt hareketinin Barzani liderliğindekurumlaşma süreci, yedinci bölümde siyasallaşma süreci incelenmiştir. Dış güçlertarafından bir destabilizasyon aracı olarak kullanılan ve dış destek- ayaklanma ve iççatışma döngüsünden kurtulamayan bu hareketin uluslar arası bir boyut kazanmasıve fiilen devletleşme süreci sekiz, dokuz ve onuncu bölümlerde incelenmiştir.Çalışmanın genelinde ayrılıkçı Kürt hareketinin, iddia edilen boyutta bir siyasalve kültürel birliktelik göstermediği; önce Rusya, ardından İngiltere ve en nihayetindeİsrail ve ABD tarafından Orta Doğu'da bölgesel güçlere karşı kullanılan etkin birdestabilizasyon aracı olmaktan öteye bir anlam taşımadığı ispatlanmaya çalışılmıştır.

This study, which examines Northern Iraq Kurds? social and cultural structureand historical development of separatist Kurdish movement, consists of ten chapters.The main aim of studying this separatist movement, which threats the politicalstability of whole Middle East?s and specifically Turkey?s, is to contribute generationof more efficient politics by paying attention to the main source of the problem.At first part, the population prospects for Northern Iraq people are examinedand more realistic ratios are tried to determined by analyzing exaggerated data thatfavor Kurds.At the second and third part, the inhabited Kurd, Turkomen, Arab and Assyriancommunities are studied, misleads and confusions that aimed at establishing anartificial Kurdish nation are exhibited and internal social and cultural conflicts ofKurdish society whose borders assumed extremely wide.Starting from the fourth part, Kurds? de facto riots and separatist Kurdishmovements? historical process are examined. The fourth part studied Kurdish tribalrebellions during Ottoman period, having feudal characteristics these riots wereencouraged by outsiders against centralizing Ottoman state structure.At the fifth and sixth chapters, separatist Kurdish movement?s institutionalizingprocess led by Barzani and at the seventh part politicization processes are studied. Atthe eight, ninth and tenth parts, how outsiders exploited this movement and used it asa destabilization tool and how the movement could not get rid of riots supported byexternal powers and internal quarrels, how this movement gained internationaldimension and de facto state building course are analyzed.The general approach of the study is to prove that separatist Kurdish movementhas not a political and cultural unity that is alleged and only used against regionalpowers in Middle East as a destabilization instrument firstly by Russia than Englandand at last Israel and United States.
Keywords: Demografi; Demography; Tarih