İnsansız hava araçları için test alanı tesisi ve donanımlarının karşılaştırılması - Özer, Doğan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Mühendislik çalışmalarında ulaşılmak istenen doğruluk, maliyet ve yapılacak işin süresi çok önemli bir yere sahiptir. Gelişen teknolojiyle birlikte projelerin kısa zamanda, düşük maliyette ve yüksek hassasiyette yapılması beklenmektedir. Günümüzde, GNSS sistemleri gibi yersel yöntemler ile rahatlıkla hassas ölçüler yapılması mümkündür. Fakat geniş alana sahip çalışma bölgelerinde GNSS/GPS kullanımı çok fazla yersel ölçüye ve yüksek maliyete neden olmaktadır. Günümüzde İnsansız Hava Araçları (İHA) konuma dayalı verilerin doğru ve hassas bir şekilde elde edilmesinde önemli bir veri kaynağı olarak görülmektedir. Ancak GPS ölçülerinin doğruluğu İHA'lardan daha fazladır. Bu tez çalışmasının amacı, Gebze Teknik Üniversitesi Kampüsü'nün bir bölümünün İHA'lar yardımıyla hâlihazır haritalarının çıkartılması ve GPS ölçümleri ile doğruluklarının karşılaştırılmasıdır. Bu karşılaştırma için üniversite kampüsünde çalışma alanını sınırları içerisinde toplam 77 adet nokta tesis edilmiştir. Bu noktaların bir kısmı Yer Kontrol Noktası (YKN) bir kısmı ise karşılaştırma için Denetleme Noktası (DN) olarak kullanılmıştır. Tesis edilen bu noktaların koordinatları GPS ile iki ayrı zaman diliminde ölçülmüştür. Yapılan arazi ve büro işlemlerinin ardından kullanılan İHA'lar ile GPS ölçümleri arasında 2-4 cm aralığında fark bulunmuştur. Buna göre özellikle geniş alana sahip çalışma bölgelerinde İHA kullanımının hızlı ve ekonomik olması nedeniyle daha avantajlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

In engineering projects, the accuracy, cost and time to be achieved have a very important place. With the developing technology, it is expected that the projects will be done in a short time, at low cost and with high precision. Nowadays, it is possible to make precise measurements easily with terrestrial survey methods such as GNSS systems. However, the use of GNSS/GPS in large working areas causes too many ground-based measurements and high costs. Today, Unmanned Aerial Vehicles (UAV) are seen as an important data collector in obtaining location-based data accurately and precisely. The aim of this thesis study is to ortophoto maps a part of Gebze Technical University Campus with the help of UAVs and to compare the accuracy of the marked points on the maps with GPS measurements. For this comparison, a total of 77 points were established within the boundaries of the study area on the university campus. Some of these points were used as Ground Control Point (GCP) and some as Inspection Point (DN) for comparison. The coordinates of these established points were measured by GPS in two different time zones. After the field and office operations, there was a difference of 2-4 cm between the UAVs used and the GPS measurements. According to these acceptable accuracy values, it has been concluded that the use of UAVs is more advantageous, especially in working areas with large areas, because it is fast and economical.
Comparison of test field facility and equipment for unmanned aerial vehicles
Keywords: Jeodezi ve Fotogrametri; Geodesy and Photogrammetry