Benzenamin-3-metil ve benzenamin-4-metil bileşiklerinin iyotlu geçiş elementleri ile yaptıkları komplekslerin karşılaştırmalı titreşim spektroskopisi - Altun, Ahmet (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Bu çalışmada; mMA ve pMA sırasıyla m-metilanilin ve p-metilanilin olmak üzere [Znl2(pMA)2], [Znl2(mMA)2], [Cdl2(pMA)2], [Cdl2(mMA)2], [Nil2(pMA)4] ve [Nil2(mMA)4] kompleksleri sentezlenerek spektroskopik ve termal olarak karakterize edilmiştir. Komplekslerin saflıkları mikro analiz yöntemi ile belirlenmiştir. Komplekslerin spektroskopik karakterizasyonunda elektronik soğurma (UV- VIS.), fluoresans, proton NMR, Infrared ve Raman yöntemleri kullanılmıştır. UV-VIS. spektrumları bütün komplekslerin diamanyetik olduğunu göstermektedir. Ligand olarak kullanılan pMA ve mMA moleküllerinin konformasyonel özellikleri, titreşim frekansları ve normal modları yüksek seviye ab initio-H F/6-3 1G* ve DFT-B3LYP/6-31G* hesaplamaları kullanılarak tespit edilmiştir. Koordinasyonun ligand titreşim bantları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Uzak İR bölgesindeki İR ve Raman spektrumu bantları incelenerek metal-ligand ve metal-iyot titreşimleri tespit edilmiştir. Uzak İR bölgesi spektrumları [Znl2(pMA)2] ve [Cdl2(pMA)2] komplekslerinin C2v simetrisine sahip olduğunu göstermektedir. Komplekslerin termogravimetri-türevsel termogravimetri (TG-DTG), diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ve termogravimetri-kütle spektroskopisi (TG-MS) ölçümleri gerçekleştirilmiştir. TG-MS analizleri TG eğrilerinin ilk aşamalarında yapıdan uzaklaşan kısmın organik içerikli olduğunu (pMA veya mMA) göstermektedir. DSC ölçümlerinden komplekslerin termal ayrışmaya başlamadan önce herhangi bir faz geçişine uğramadıkları anlaşılmaktadır. Zn(II) ve Cd(II) iyonlarını içeren komplekslerin yapıları yarı ampirik MNDO-d metodu ile incelenmiştir.

In this study, [Znl2(pMA)2], [Znl2(mMA)2], [Cdl2(pMA)2], [Cdl2(mMA)2], [Nil2(pMA)4] and [Nil2(mMA)4] complexes (mMA: m-methylaniline; pMA: p- methylaniline) have been synthesized and characterized spectroscopically and thermally. The purity of the complexes has been determined by microanalysis. In order to characterize the complexes spectroscopically, electronic absorption (UV-VIS.), fluorescence, proton NMR, IR and Raman techniques have been used. UV-VIS. spectra show that all the complexes in view are diamagnetic. The conformational properties, vibrational frequencies and vibrational modes of pMA and mMA, which are being used as ligands, have been determined with the high-level ab initio-HF/6-31G* and DFT-B3LYP/6-31G* calculations. The coordination effects on ligand bands have been investigated. The metal- ligand and metal-iodine vibrations have been determined from the far IR region IR and Raman spectra of the complexes. Far IR region spectra show that [Znl2(pMA)2] and [Cdİ2(pMA)2] complexes belong to C2v point group. Thermogravimetry-derivative thermogravimetry (TG-DTG), differential scanning calorimeter (DSC) and thermogravimetry-mass spectroscopy (TG- MS) measurements have been performed. TG-MS analyses have shown that the first removed parts of the complexes with the increase of temperature are of organic contents (pMA or mMA). DSC measurements show that any of the complexes does not undergo any phase transition before the thermal decomposition starts. The structure of the complexes containing Zn(ll) and Cd(ll) ions has been investigated by means of semiempirical MNDO-d method.
Comparative vibrational spectral studies of benzenamine-3-methyl and benzenamine-4-methyl complexes with the lodides of transition metals
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering