Demand modelling for future distribution networks - Peposhı, Jeshar (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2018)
Bu tezin temel hedefi, bir evin düşük gerilim dağıtım şebekesi üzerindeki elektrik yükünün ayrıntılı bir tanımını sağlayan bir model oluşturmaktır. Çalışmanın amacı, talep modelini, dağıtılmış üretim ve talep tarafı yönetimi gibi yeni düşük karbonlu teknolojilere ve stratejilere odaklanan araştırmalar için bir ön çalışma olarak sunmaktır. Bottom-Up yaklaşımı ile Zaman Kullanımı modeli esas alınarak yeterli derecede hasas bir yerel yük modeli bu tez kapsamında oluşturulmuştur. Enerji talebi yük profilini belirlemek için çeşitli fiziki ve davranış faktörleri vardır. Belirli bir konutta elektrik kullanımı modeli, ev sakinlerinin faaliyetlerine ve bunlarla birlikte elektrikli cihazların kullanımına bağlıdır. Yerel talep modeli bir dakikalık bir zaman ölçeğinde oluşturulmuştur. Bu çalışma için araştırma sorusu, yük modellerinin, çeşitli parametreler açısından, tipik bir kentsel dağıtım şebekesin elektrik talebini yeterli bir temsilinin sağlanıp sağlanmadığının araştırılmasıdır. Yerel modelin outputu, toplam tüketim, ortalama / tepe yükü ve profil takibi açısından gerçekçi talep özellikleri veren CREST verileri ile uyumlu bir karakter sergilemektedir. Bu tez kapsamında yük talep modelleme yazılımına kolay erişim için MATLAB ortamında kullanıcı için grafik arayüzü geliştirilmiş olup arayüzü kullanımıyla ilgili bölümde detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

The objective of this thesis is to provide a load demand modeling tool, which can be used for the domestic sector on a low voltage distribution network. The work's aim is to offer the demand model as a prerequisite for the researches that are focused on the carbon-free technologies and strategies like demand side management (DSM) and distributed generations. A powdery domestic load model has been built up using Time of Use based model of Bottom-Up approach. The construction of demand load profile is influenced by a diversity of physical and behavioral factors. The occupants of a dwelling are the ones who affect the electricity's pattern by their activities and the use of their associated appliances. The domestic demand model is constructed on a time scale of 1-min resolution. The question to be asked regarded the work is if the created model presents a satisfactory electricity demand for an ordinary urban Low Voltage network, judged in terms of some electrical parameters. The output model of the tool compares well with CREST data giving realistic demand characteristics in terms of total consumption, mean/peak load and profile pursue. The models obtained after the British-Turkish conversion reaches the expectations set at the beginning. A graphical user interface, using MATLAB environment, is developed for an ease access of the load demand modelling software.
Gelecekteki dağıtım şebekeleri için talep modellemesi
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering