Dijitalleşme yeteneği, örgütsel çeviklik ve inovasyon performansı arasındaki ilişki - Aydoğdu, Emrah (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025)
Firmaların global pazarda rekabet edebilmesini sağlayan en kritik faktörlerden biri inovasyondur. Başarılı inovasyon faaliyetleri gerçekleştirip, yüksek inovasyon performansına ulaşmak için firmaların pazardaki fırsatları görüp bu fırsatlardan yararlanmaları, diğer bir deyişle çevik bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte dijital teknolojiler inovasyon fikrinin ortaya çıkışı, inovasyon süreci ve genel anlamda niteliği konusunda belirleyici katkılar sunma potansiyeline sahiptir. Dijital teknolojilerden azami seviyede faydalanmanın yolu ise dijitalleşme yeteneğine sahip olmaktır. Dijitalleşme, örgütlerin iş süreçlerini teknolojik araçlar ve dijital platformlar aracılığıyla dönüştürmesiyle, örgütsel çevikliğin artmasına katkı sağlamaktadır. Çevik örgütler, hızlı değişen pazar koşullarına adapte olma ve yenilikçi çözümler geliştirme yeteneğiyle inovasyon performansını güçlendirmektedir. Sonuç olarak, dijitalleşme yeteneği ve çevikliğin birleşimi, inovasyon performansını artıran temel unsurlar arasında yer almaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı dijitalleşme yeteneği, örgütsel çeviklik ve inovasyon performansı arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu doğrultuda Kocaeli ve İstanbul'da faaliyet gösteren ve üretim sektöründe bulunan firmalardaki 272 yöneticiden anket yöntemi kullanılarak veri elde edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda dijitalleşme yeteneğinin hem örgütsel çeviklik ile hem de inovasyon performansı ile aralarında pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Dijitalleşme yeteneğinin örgütlerin çevik adaptasyon yeteneklerini artırarak, yenilikçi çözümler geliştirme ve pazar taleplerine hızlı yanıt verme kabiliyetlerini güçlendireceği görülmektedir. Ayrıca örgütsel çeviklik ile inovasyonun performansının da pozitif ilişkili olduğu bulunmuştur. Böylece, örgütsel çevikliğin yüksek olduğu organizasyonlarda, dijital araçların ve sistemlerin inovasyon süreçlerine entegre edilmesiyle daha yüksek inovasyon performansına ulaşılacaktır. Sonuç olarak, dijitalleşme yeteneği ve örgütsel çevikliğin birleşimi, örgütlerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmesinde kritik bir rol oynayacak ve inovasyon performansını doğrudan artıracaktır. Bu bulgular, firmaların dijitalleşme stratejilerini ve çevik yönetim yaklaşımlarını entegre etmelerinin önemini vurgulamaktadır.

One of the most critical factors enabling companies to compete in the global market is innovation. To achieve successful innovation activities and high innovation performance, companies need to see and take advantage of market opportunities, in other words, they need to have an agile structure. Additionally, digital technologies have the potential to make decisive contributions to the emergence of innovation ideas, the innovation process, and the overall quality of innovation. The way to maximize the benefits of digital technologies is to have digitalization capability. Digitalization contributes to increasing organizational agility by transforming organizations' business processes through technological tools and digital platforms. Agile organizations strengthen their innovation performance by adapting to rapidly changing market conditions and developing innovative solutions. As a result, the combination of digitalization capability and agility is among the key elements that enhance innovation performance. In this context, the aim of the study is to examine the relationships between digitalization capability, organizational agility, and innovation performance. Accordingly, data were obtained from 272 managers in manufacturing companies operating in Kocaeli and Istanbul using a survey method. The analyses revealed that digitalization capability has a positive relationship with both organizational agility and innovation performance. It is seen that digitalization capability enhances organizations' agile adaptation abilities, strengthening their ability to develop innovative solutions and respond quickly to market demands. Additionally, it was found that organizational agility is positively related to innovation performance. Thus, in organizations with high organizational agility, higher innovation performance will be achieved by integrating digital tools and systems into innovation processes. Consequently, the combination of digitalization capability and organizational agility will play a critical role in achieving sustainable competitive advantage and directly enhancing innovation performance. These findings emphasize the importance of integrating digitalization strategies and agile management approaches for companies.
The relationship between digitalization capability, organizational agility and innovation performance
Keywords: Uluslararası İlişkiler; International Relations