3-B yapının form alan dış hatlar kullanılarak elde edilmesi - Vural, Ulaş (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
Çizge kesme algoritmaları son dönemlerde bilgisayarla görme alanında oldukça popülerdir. Bu sezgisel yöntemlerin kullanılmasıyla birçok problemin çözümünde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Çizge kesme algoritmalarının etiket sırasına ve başlangıç durumuna bağlı oluşu temel sıkıntılarıdır. Bu noktaların aşılması için çizge kesme sezgisel yaklaşımı çift ağ optimizasyon sürecinin içine entegre edilmiştir. Yeni sistem içinde iki çizge kesme optimizasyonu eş zamanlı ve etkileşimli olarak çalışır. Optimizasyon süreçlerinin birlikte çalışması sistemi yerel en iyi noktalara karşı daha kararlı hale getirmektedir. Sistem kararlığın yanı sıra yeni bilgiler üretmektedir. Elde edilen bilgiler ışığında stereo algoritmalarının en çok zorlandıkları kapanmış, dokusuz ve süreksiz bölgeler bulunabilmektedir. Bu problemli resim bölgelerinin çözümü için iki farklı yaklaşım geliştirilmiştir. Yaklaşımlardan ilki basit etkileşim enerjisine dayanır. İkinci yaklaşım ise güvenilirlik analizi yaparak problemli bölgeleri güvenilir bölgeler yardımıyla tahmin eder. Her iki yöntem de arka alanları ile birlikte açıklanmış ve genel kabul görmüş test resimleriyle denenmiştir. Geliştirilen sistemlerin elde ettikleri sonuçlar diğer algoritmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve sistemlerin verimli çalıştıkları gösterilmiştir.

Graph cut methods have been becoming very popular among the Computer Vision community after a number of successful applications for some classic problems. However, some fundamental problems, such as dependency of label order and initial label configuration, still remain to be solved. This thesis proposes a new technique to address these shortcomings by integrating the graph cut methods into the dual mesh framework. The dual mesh move synchronously and they always communicate to overcome the local minima problem. As a result, system produces more stable results and there are some very useful side products. Using these side products, some basic problems of stereo analysis are easily addressed. Such problems include occluded, discontinuous, and textureless areas. Two separate dual mesh deformation techniques are proposed. The first uses a simple communication mechanism. The second utilizes a reliability metric to determine the problematic areas of the stereo images. Both techniques are tested against popular ground truth stereo databases and it is observed that the proposed system works efficiently and accurately.
Recovery of the 3D structure using deformable surfaces
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control