Hibrid elektrikli araçlar - Benli, Merthan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Dünyada konvansiyonel araçlar şehir içi ulaşımında büyük pay sahibidirler. Bu araçların enerjilerini sağladıkları fosil yakıtların, yanması sonucu ortaya çıkan çeşitli gazların çevreye verdiği zarar ve azalan rezervler sonucu maliyetlerin artacak olması petrolün daha verimli kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çevresel ekonomik problemler, temiz ve verimli şehir içi ulaştırmanın geliştirilmesinde hızlandırıcı etki olmuştur. Bu nedenle çevreye dost ve yakıtın daha verimli kullanıldığı hibrid elektrikli araçlar daha fazla önem kazanmıştır. Bu sebeplerden ötürü, bir çok araç üreticileri geliştirdikleri hibrid elektrikli araçları otomotiv piyasasına sunmuşlardır. Bu çalışmada, dünyadaki hibrid elektrikli araçların bugünkü durumu anlatılmıştır. Bunun yanında bu araçların enerji depolama sistemleri, güç üretim sistemleri ve araç tahrik sistemleri gibi alt sistem teknolojileri de tanıtılmıştır. Ayrıca şu an üretilmekte olan Fiat Doblo ve Renault Megane marka araçların karma hibrid sisteme dönüştürülmesi tasarlanmıştır. Bu araçların seçilmesinin sebebi kendi sınıflarında en çok tercih edilen modeller olmaları ve yerli üretim olmalarıdır. Araçları karma hibrid sisteme dönüştürmek için gerekli alt sistemler belirlenmiştir. Daha sonra bu araçların yol simülasyonlarının yapılabilmesi için Visual Basic tabanlı bir program hazırlanmıştır. Bu program sayesinde araçların hızlanma, tüketim ve emisyon değerleri yaklaşık olarak hesaplanmıştır. Ayrıca bu değerlerle konvansiyonel araçların değerleri karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada karma hibrid sisteme dönüşümü tasarlanan Renault Megane ve Fiat Doblo araçların yapılan yol simülasyonu sonrasında konvansiyonel olanlarına göre daha yüksek performans ve daha düşük tüketim değerleriyle avantaj sağladıkları görülmüştür. Konvansiyonel bir araca göre daha düşük hacimli içten yanmalı motor ve elektrik motoruyla o araca denk veya daha yüksek performans elde etmek mümkün olmaktadır. Yakıtın daha verimli kullanılabilir olması hem emisyon açısından hem de maliyet açısından avantajlar sağlamaktadır.

In the world conventional vehicles get a big share in city transportation. These vehicles get its energy from fosil fuels which pollute environment with gases occured after they burned and cost of it will be increase because of reduced reserves so that petroleum oil must be used more efficient. These environmental and economical problems accelerate development of clear and efficient city transportation. Therefore hybride electrical vehicles gain a great importance with their environmental friendship and efficient usage of fuel. For these reasons many vehicle manufacturers throw hybride electrical vehicles on the market. In thesis, today's situation of hybride electrical vehicles in the world were told. However subsystem technologies are introduced like as energy deposit systems, power producing systems and vehicle instigation systems. Moreover, Fiat Doblo and Renault Megane named vehicles that aremanufacturing, were designed for mixed hybride systems. These vehicles are chosen because they are most prefered and home products. The subsystems are determined for mixed hybride systems. Then a program is written in the base of Visual Basic for road simulation of these vehicles and with the program acceleration, consumption and emission values are approximately calculated. Furthermore the values are compared with the conventional vehicles values. At the end of the thesis, the road simulations for the new designed mixed hybride systems Fiat Doblo and Renault Megane vehicles have high performance and low consumption values then the conventional vehicles. Equal or more performance will be taken from the vehicle which has a lower volume within burning motor then conventional vehicle and an electrical motor. Efficient usage of fuel supplies advanteges for both emission and cost.
Hybrid electrical vehicles
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Enerji; Energy