Veri madenciliği kapsamında; dijitalleşme yeni nesil teknolojiler ve finans üzerine etkileri - Karahan, Rabia (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Bu çalışmada, dijital bankacılık kavramı, kapsamı, bu alanda yapılan çalışmalar ve kullandıkları teknolojilerden bahsedilmesi, dijital bankacılıkta gelinen aşamanın Dünya ve Türkiye özelinde incelenmesi ve örnek veri setleri kullanılarak banka kullanıcılarının dijital bankacılığa ilişkin yaklaşımlarının veri madenciliği yöntemleri ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada dijital bankacılığı kullanan profiller incelenmiştir. Veri Madenciliği yardımıyla dijital bankacılığı kullanan banka müşterilerinin, ne tür işlemler gerçekleştirdikleri ve dijital bankacılığı kullanmalarında etkili olan faktörler araştırılmıştır. Çalışmada dijital bankacılığı kullanmayan profiller de incelenmiş olup dijital bankacılığı kullanmama nedenleri de analiz edilmiştir.

The objective of this study is to discuss the concept and scope of digital banking, the studies conducted in this field, and the technologies employed in digital banking, as well as to investigate the current state of digital banking in the world and in Turkey, and to analyze the attitudes of bank customers towards digital banking through the use of sample datasets and data mining techniques. The study examines the profiles who use digital banking, including the types of transactions performed and the factors that influence their use of digital banking. The study also examines the profiles who do not use digital banking, and analyzes the reasons behind their decision not to use it.
Within the scope of data mining; digitalization, new generation technologies and its effects on finance
Keywords: Bankacılık; Banking; Bilim ve Teknoloji