Örgütlerde algılar, roller ve yüklerin örgütsel stres ve çalışan sonuçlarına etkisi: Üniversitelerde bir uygulama - Erat, Serhat (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2012)
Tüm dünyada hemen hemen her sektörde, gerek örgütün gerekse de çalışanların beklentisi güven, destekleyici çalışma ortamı ve örgüt içerisinde adalet uygulamalarıdır. Bu faktörler aslında hem örgüt hem de birey açısından çok ciddi sonuçlar doğurabilecek ve neticede örgüt ve birey açısından olumlu ya da olumsuz sonuçlarla baş başa kalınabilecektir.Son yıllarda Türkiye'de artan üniversite sayısının yanı sıra vakıf üniversitelerinin varlığı kurumlar arasındaki rekabeti dolayısıyla da bu sektörde çalışan personelin önemini daha da arttırmıştır. Bu çerçevede yapılan araştırmanın amacı, örgütlerde, adalet, destek ve güven algısı, rol belirginliği ve karşılaşılan yüklerin, stres, örgütsel bağlılık, bireysel performans ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini belirleyecek bir model ortaya koymaktır. Tez çalışmasında üniversitelerde görev yapan akademik personel (Öğretim üyeleri ve Öğretim yardımcıları) seçilmiştir. Tez içeriğinde öne sürülen değişkenler arası ilişkiler 1043 akademisyen üzerinde incelenmiştir.Çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde genel değerlendirme yapılmış, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerinde modelde yer alan değişkenlerle ilgili kavramsal açıklamalara yer verilmiştir. Altıncı bölümde ise değişkenler arası ilişkiler incelenmiştir. Daha sonra yedinci bölümde teorik model çerçevesinde uygulanan anketler üzerinde analiz kısmı gerçekleşmiştir. Son bölümde sonuçlar değerlendirilmiş ve gerek uygulama açısından gerekse de gelecek çalışmalar için öneriler ile tezin literatüre katkıları açıklanmıştır.

The expectations of organizations as well as the workers in almost all sectors in all over the world are trust, supportive working environment, and justice applications within the organization. Actually, these factors can give rise to very serious results for the organization as well as individuals and, as a result, the organization and the individual may encounter positive or negative consequences.In recent years, the growing number of universities besides the existence of waqf universities increased the competition between institutions and these developments raised the importance of the personnel who works in this sector. The aim of this study which is made in this context is to create a model which demonstrates the effects of justice, support, trust perception, role clarity, and work load on stress, organizational commitment, and intention to leave within the organizations. In this thesis, the academic personnel (faculty members and teaching assistants) who work in the universities were chosen. The relationships between the variables which are suggested in the content of this thesis were analyzed on 1043 academicians.This study consists of eight sections. In the introduction general evaluation of the study was made, and, concepts related to the variables of the model were explained in the second, third, fourth, and fifth sections. Also in the sixth section, the relationships between the variables were assessed. Afterwards in the seventh section, the analysis part is accomplished on the surveys which were applied on the theoretical framework. In the last section, the results were evaluated and the contributions of the thesis to the literature were explained with suggestions which are in terms of the applications as well as future studies.
Effects of perceptions, roles & loads on organizational stres and employee results: A survey on public universities
Keywords: İşletme; Business Administration