ÖĞRENME YETENEĞİ, TEKNOLOJİK ÖĞRENME, ÖRGÜTSEL HAFIZA VE FİRMA YENİLİKÇİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Imamoglu, Salih Zeki; Ince, Huseyin; Çetinkaya, Ertuğrul (My University, 2022)
Bu çalışmada öğrenme yeteneği, teknolojik öğrenme, örgütsel hafıza ve firma yenilikçiliği arasındaki ilişkileri ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Kocaeli’nde faaliyet gösteren firmalarda çalışan 329 KOBİ yöneticisinden anket yoluyla veri toplanmıştır. Araştırma hipotezleri yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Araştırma bulguları, öğrenme yeteneği ile hem teknolojik öğrenmenin hem de örgütsel hafızanın pozitif ilişkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte teknolojik öğrenmenin firma yenilikçiliği ile pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Son olarak, örgütsel hafıza boyutlarından deklaratif hafızanın firma yenilikçiliği ile pozitif ilişkili olduğu, prosedürel hafıza ile firma yenilikçiliği arasında ise herhangi bir anlamlı ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Öğrenme Yeteneği; Teknolojik Öğrenme; Örgütsel Hafıza; Firma Yenilikçiliği