Ekolojik yaklaşımların mimari tasarım sürecine etkileri - Yılmaz, Serkan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Bu çalışmada; çevre sorunları ve mimaride ekolojik yaklaşımlarla ile ilgili bugüne kadar ortaya konulmuş teorik bilgilerin ve ekolojik mimari tasarım metodlarının incelenmesi ve sonuçta teorik bilgilerden yararlanarak ve metodların geliştirilerek sentezlerinin oluşturulması şeklinde, mimari tasarım sürecinde kullanılmak üzere yeni bir tasarım metodu geliştirilmiştir. Çalışmada esas olarak, ekolojik yaklaşımların mimari tasarım sürecine etkileri; "Ekolojik Yaklaşımların Mimari Tasarım Sürecine Etkilerini Değerlendirmeye Yönelik Yeni Bir Mimari Tasarım Metodu" ile incelenmiştir. Bu metod yardımıyla tasarımcılar, henüz mimari tasarım süreci başında tasarımlarını ne seviyede ekolojik yaklaşımlara uygun olarak tasarladıklarını ve ekolojik yaklaşımların mimari tasarım sürecine etkilerini değerlendirebilmektedirler. Tasarımcılar tarafından henüz mimari tasarım sürecinde "Ekolojik Yaklaşımların Mimari Tasarım Sürecine Etkilerini Değerlendirmeye Yönelik Yeni Bir Mimari Tasarım Metodu" nun kullanılması ve bu metodun içeriğindeki çizelgede yer alan mimari tasarım sürecinde dikkat edilmesi gereken ekolojik yaklaşımlardan en yüksek düzeyde yararlanılması, mimari sonuç tasarımda ekolojik yaklaşımlardan en yüksek verimin elde edilmesini sağlayacaktır. Bu metod yardımıyla aynı zamanda ekolojik yaklaşımların tasarımlara yansıtılması oranına göre bu yaklaşımların mimari tasarım sürecine etkileri de belirlenebilmektedir. Sunulan çalışma temel olarak dört bölümden oluşmaktadır Çalışmanın birinci bölümde, çevre, ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramları, sürdürülebilir mimari, çevresel sorunlar ve bu sorunlara yapıların katkıları, çevresel sorunlara mimari çözümler ve mimaride ekolojik yaklaşımlar anlatılmaktadır.İkinci bölümde, mimari tasarım süreci ve mimari tasarım sürecinde ekolojik yaklaşımlar, bugüne kadar ortaya konulmuş ekolojik mimari tasarım metodları ve ekolojik yaklaşımların mimari tasarım sürecine etkilerini değerlendirmeye yönelik yeni bir mimari tasarım metodu açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, mimari tasarım sürecinde ekolojik yaklaşımların tasarım sürecine ve uygulamalara olan etkilerini ortaya koymak için ekolojik yaklaşımlarla tasarlanmış ve inşaa edilmiş örnek yapılar incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümü olan sonuçlar ve öneriler başlığı altında ise, çalışmanın bu bölümüne kadar yapılan araştırmalar, incelemeler, ortaya konulan metodlar ve örnekler yardımıyla, ekolojik yaklaşımların mimari tasarım sürecine etkilerini değerlendirmeye yönelik yapılan çalışmalardan çıkarılan sonuçlar anlatılmıştır.

In the second chapter, architectural design process and ecological approaches during the architectural design process, known ecological architectural design methods and a new architectural design method to evaluate the contribution of the ecological approaches to the architectural design process are studied. In the third chapter of the study; the existence of the contribution of the ecological approaches to the design process and therefore to the applications is proved and to be able to highlight the importance of the subject also visually the sample buildings which were designed with the ecological approaches are presented. Under the title of Results and Suggestions which is the fourth and the last chapter of the study; the results obtained from the studies mat were made with the help of researches, examinations, mentioned methods and examples so far, to evaluate the contribution of ecological approaches to the architectural design process, are explained. Key worts: Environment, ecology and ecological approaches, continuousness, architectural design process, ecological architectural design methods, contributions of the ecological approaches to the architectural design process.In the second chapter, architectural design process and ecological approaches during the architectural design process, known ecological architectural design methods and a new architectural design method to evaluate the contribution of the ecological approaches to the architectural design process are studied. In the third chapter of the study; the existence of the contribution of the ecological approaches to the design process and therefore to the applications is proved and to be able to highlight the importance of the subject also visually the sample buildings which were designed with the ecological approaches are presented. Under the title of Results and Suggestions which is the fourth and the last chapter of the study; the results obtained from the studies mat were made with the help of researches, examinations, mentioned methods and examples so far, to evaluate the contribution of ecological approaches to the architectural design process, are explained. Key worts: Environment, ecology and ecological approaches, continuousness, architectural design process, ecological architectural design methods, contributions of the ecological approaches to the architectural design process.
The Contribution of the ecological approaches to the architectural design process
Keywords: Mimarlık; Architecture; Çevre; ekoloji ve ekolojik yaklaşımlar; sürdürülebilirlik; mimari tasarım süreci; ekolojik mimari tasarım metodları; ekolojik yaklaşımların mimari tasarım sürecine etkileri