ISO 14001 çevre yönetim sistemi standardı ve uygulama çalışması - Isıyel, Hande (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2000)
Çevre sorunları toplumların gündemine 50'li yılların sonlarında girmeye başlamış, 1990'lı yıllara gelindiğinde sorunların boyutları tartışılamaz şekilde büyümüştür. Çağdaş demokratik toplumlarda çok farklı görüşe sahip olan toplumsal kesimler bile çevreyi koruma konusunda uzlaşmaktadır. Çevre ile ilgili kavramlar, yavaş yavaş günlük hayatımızda sıkça duyacağımız kavramlar arasına girmekte ve artık ekonomik düzenlemelerde çevre konusuna da yer verilmektedir. ISO 14000 serisi standartları içerisinde şirketlerin belgelendirmede esas aldıkları 14001 standardı sanayicilerin herhangi bir dayatma olmadan gönüllü olarak çevreye yönelik çalışmalar yapmalarını sağlamaktadır. ISO 14001 işletmelere çevre yönetimi konusunda nasıl bir çalışma izleyeceklerini göstermesi açısından genel bir rehber niteliği taşımaktadır. Her organizasyon için uygulanabilecek özel detayları bulmak mümkün değildir. Bu çalışmada ilk olarak çevre yönetiminin tanımı, genel hatlarıyla incelenmiştir. Çevre ve kalite yönetim sistemlerinin entegrasyonu üzerinde durulmuş, belgelendirmede firmaların en sık karşılaşacağı problemler, standardın maddelerinin yorumu, uzman görüşler, uygulamadaki örneklerle açıklanmıştır. Sistemin mali yönü, sağlayacağı yararlar, rakamsal verilerle pekiştirilmiştir. Son olarak Türkiye Anadolu Honda'da yapılan uygulama ile bu konuda çalışan herkese faydalı olacak bir çalışma oluşturulmaya çalışılmıştır.

Environment problems have been discussed in society after 1990's and in 1990's the problems have reached serious dimension. In contemporary democratic societies, people whom are politically different have reconciled about environment problems. The terms about environment quietly have entered to our daily concepts and in economic plans, topics about environment tok place. In ISO 14000 series standart, industrialists have received 14001 standart and this enabled industrialist to do activities about environment by not force but their request. ISO 14001 is a general guide for how doing activities about management of environment for business enterprises. It is impossible to find special details about applications for each organisation. In these activities, firstly definition of environment management has been investigated in general line. Conformity of environment and quality management was in view, the most problems which firms see at documentary, interpretation of standart hems, concepts of specialists were explained by application examples. The financial aspect of system, its benefits have been emphasized by given figures and other datas. Recently by application of environment cases in Türkiye Anadolu Honda have been tried to help and give some beneficial working possibiliy for everybody engagaed in this case.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İşletme; Business Administration