Toplum Destekli Polislik Uygulaması: Zara Örneği - Alpkan, Lütfihak; Palacı, Mustafa (My University, 2008)
Ülkemizde 2000’li yılların baslarından itibaren Polis Teskilatı tarafından Toplum Destekli Polislik (TDP) konusuna ilgi duyulmaya baslanmıs olup, uygulama genel itibariyle halkla iliskiler faaliyetleri ile sınırlı kalmıstır. Bu makale Sivas’ın Zara İlçesinde tüm boyutları ile derinlemesine yürütülen TDP uygulamalarının halkın güvenlik algılarına etkileri ile ilgili olarak yapılan analiz sonuçlarını içermektedir. Yürütülen saha çalısması kapsamında, Zara ilçe merkezi polis bölgesinde bulunan 9 mahallenin tamamında ilk uygulanan ankete katılan 416 katılımcı ile 6 aylık TDP uygulama süreci sonrasında uygulanan son ankete katılan 454 katılımcıdan elde edilen veriler polisin TDP uygulamalarının basarı oranını ölçmek amacıyla analiz edilmistir. Sonuçta, TDP uygulaması sonrasında halkla iliskiler, TDP uygulamalarından haberdar olma ve polisin görünürlügü faktörlerinde artıs, mahalle problemlerinde ise azalma oldugu görülmektedir. Yönetsel öneriler ve sonraki arastırmalar için tavsiyeler ileri bölümlerde tartısılacaktır.
Keywords: Türkiye; toplum destekli polis; suç korkusu; faktör analizi; suç oranı; anket; Zara; polis; polis görünürlüğü; alan çalışması; mahalleyle bütünleşme; kendini koruma; geleneksel polislik; polis-halk ilişkisi; güven algısı; kolluk hizmetleri