Modülasyon tekniklerinde faz gürültüsü, intermodülasyon, spur ve sönümleme etkilerinin incelenmesi - Alparslan, Altan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2010)
Haberleşme sistemlerinde karşılaşılan sorunlardan faz gürültüsü, spur işaretler, intermodülasyon ve çok yollu sönümleme haberleşmeyi bozucu yönde etkilemektedir. Sistemlerdeki lokal osilatör tasarımlarında faz gürültüsü ile spur işaretler birbirleri ile alakalı olup, faz kilitlemeli döngülerde farklı seviyelerde belirebilmektedirler. Yine sistemler bünyesinde yer alan işaret kuvvetlendiriciler ve frekans karıştırıcıları intermodülasyona sebep olabilmektedirler. Kablosuz haberleşme yaygınlaşması ile birlikte haberleşme kanalında daha sık karşılaşılan çok yollu sönümleme de haberleşme performansı önündeki diğer bir sorundur.Bu tezde sayısal modülasyon tekniklerinde faz gürültüsü, spur, intermodülasyon ve çok yollu sönümleme etkileri hem benzetim hem de donanımla gerçekleştirilmiştir. Bu gerçekleştirmeler sonucunda, bozucu etkiler altında modülasyon teknikleriyle Bit Hata Olasılığı (BHO) eğrileri elde edilmiş olup, var olan çözümlerin artı ve eksileri incelenmiştir. Ayrıca spur işaretleri iptal teknikleri sayesinde modülasyon tekniklerinde faz gürültüsü ile spur işaretleri takası incelenmiştir.

Phase noise, spurious signals, intermodulation and multipath fading have distortion effects on communication systems. Phase noise and spurious signals are relevant with local oscillator designs and can be created with different levels regarding to the design parameters of local oscillators. Also, in communication systems, there are widely used frequency mixers and signal amplifiers that can cause intermodulation. As wireless communication became widespread, multipath fading became another often problem in communication performance.In this thesis, digital modulation techniques have been realized with simulations and hardware under the controlled effects of phase noise, spurious signals, intermodulation and multipath fading. Under the distortion effects, the Bit Error Rate graphs have been obtained and existing solutions and their tradeoffs have been discussed. Also, by the help of spur cancelation techniques, exchange and tradeoff between phase noise and spurious signals have been analyzed.
Effects of phase noise, intermodulation, spur and fading on modulation techniques
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering