Sıvı halde moleküler hareketin moleküler dinamikle incelenmesi - Bolcal, Ertuğrul Cem (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Leonard-Jones potansiyeli ile raodellenen tek boyutlu doğrusal sıvı lineer likid modeli ile incelenir. Bizim esas amacımız ise; sıcaklığı erime sıcaklığının altındaki bir değere düşürülmüş (supercooled) olan bir sıvıhal sistemindeki çizgisel sekile yakın (string-line) yollar boyunca hareket eden parçacıkların hareketini incelemektir. Bu bağlamda, hareketi kolay inceleyebilmek için lineer likid (çizgisel sıvı) diye tabir edilen ve bir moleküller zincirinden ibaret olan bir modelin üzerinde durup, termal moleküler hareketin mekanizmasını inceleyeceğiz. Örneğin zincirde bulunan, birbiri ardınca bağlanmış moleküllerin eşzamanlı hareketinin, bu zincir boyunca ilerleyen uzun termal dalgalarca kontrol edildiğini göstereceğiz. Bu çalışma, gerçek sıvılardaki (üç boyutlu) termal moleküler hareketin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Çalışmanın Detayları I. Bölüm : Sıvıhalin Anlatımı II. Bölüm : Tezde Kullanılan, Sıvıları inceleme Yönteminin Anlatımı III. Bölüm : Çalışmanın Sonuçlarının Anlatımı olacaktır.

The microscopic details of local particle dynamics is studied in an one- component 'linear liquid' modeled by a Leonard- Jones potential. Our main goal is to investigate particle motion in the supercooled liquid state, and to ascertain the extent to which this motion is cooperative and occuring in a sring-line path. As a result we investigate, for simplicity and completeness of mathemetical calculation, a model "linear liquid" (a chain of molecules). We investigate in detail the mechanism of thermal molecular motion.In particular, we show that the degree of coherence, that is similtaneus motion by consecutive particles in the string is controlled by the thermal long waves exited in the string. This study can help better understanding the mechanism of thermal molecular motion in real liquids.The study is organized in the following way. Chapter 1 introduces the liquid state. Chapter 2 describes the methods used in the present study. The results of the study are presented in Chapter 3.
The investigation of molecular motion in liquid phase using molecular dynamics
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering