Yan zincirli sıvı kristalik polimerlerin dielektrik spekroskopisi - Aktaş, İsmail Tolga (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
30Hz-13 MHz frekans bölgesinde bir HP-4192A empedans analizör kullanılarak dielektrik hücre, örnek kalınlıgı 100 ?m olan bir paralel levhalı altın elektrotlu kapasitörde 100K-470K sıcaklık aralıgında, 0.5 K/dakika ısıtma hızıyla CBPA6' nın dielektrik ölçümleri yapılmıstır. Altı metilen zincir içeren siyanobifenil gruba sahip termotropik yan zincir PLC için dielektrik durulmaların buradaki incelenmesinde, , , durulma süreçleri görülmüstür. Mezojenik yan zincirlerin dipol hareketini yansıtan, - sürecinin sıcaklıkla çok basamaklı degistigi bulunmustur. Her bir basamaktaki durulması hızındaki yavaslamanın, CBPA6'nın faz geçis sırasına karsılık geldigi gösterilmistir. Bu veriler, -sürecinin kısa dönme ekseninin durumunun bir yan zincir boyunca degistigini düsündürmektedir. Bu da yan zincirlerinde uzun metilen gruplar bulunan SCPLC ler için genel bir özellik olmalıdır. Nrecam geçisi sırasında '(T) da basamak benzeri bir anomalilik gözlenmistir. Bu durumun Nre fazındaki dipol dizilime özgü oldugu sonucuna varılmıstır.

Dielectric spectroscopy of CBPA6 have been investigated in the frequency of 30Hz-13 MHz and in the temprature interval from 100K to 470K with HP-4192A impedance analyzer at heating rate 0.5 K/min.The dielectric cell was a paralel plate capacitor with sample thickness 100?m.The gold electrodes was used as capacitor plates. In the present work of dielectric relaxation in the thermotropic side chain PLC with cyanobiphenyl group, contained six methylene chains the ,, relaxation process have been revealed.A multistage evolution of process with temprature reflecting the dipole motion of mesogenic side chains was found out.It was shown that slowing of relaxation rate at every stage corresponds to the sequence of the phase transitions of CBP6.This evidence allows us to suppose that short rotational axis of process changes its rearragement along a side chain, which should be a general feature of SCPLC with long methylene groups in side chains.At the Nreglass transition a step like anomoly ?(T) of was observed.It was argued that this is specific for the dipole rearrangement in the Nre phase.
Dielectric spectroscopy of side chain polimeric liquid crystals
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering