Membran biyoreaktör kullanılarak maltoz üretimi - Ünsal, Mehmet (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Endüstriyel bir enzim olan Maltogenaz Bacillus subtilis'ln genetik modifîye bir soyuyla üretilmiş ve eksprese Bacillus stearolhermophilus 'den elde edilen sıcaklığa dayanıklı bir maltogenik a-amilazdır. Nişastayı ve maltodekstrini 1,4-a- glikozidik bağlarından malloza hidroliz eder. Radikalik emülsiyon polimerizasyon tekniği kullanılarak stiren, divinil benzen ve polimerize gluteraldehİt monomerlerinden yeni bir membran polimer sentezlendi. Polimerin yapısı, spektroskopik (FTIR, UV, X-ışını Difraksiyonu) ve termal (DSC) analiz metodları ile aydılatılmaya çalışıldı. Bu membran polimere maltogenaz enzimi immobilize edilerek membran biyoreaktör elde edildi. Serbest enzimin kinetik parametreleri olan Km değeri 34,39 g MD/L, Vm değeri 18,83g maltoz/L.dak. olarak belirlendi. Substrat olarak %20 (W/V) maltodekstrin kullanıldığında serbest ve immobilize enzim için optimum pH ve sıcaklık değerleri sırasıyla 6, 65°C olduğu bulundu. Biyoreaktörün en az 48 saat çalışma ömrüne, 90 gün depolama süresine sahip olduğu tespit edildi.

Maltogenase,an industrial enzyme, is a heat- stable alpha-amylase from Bacillus stearothermophilus expressed in and produced by a genetically modified strain of Bacillus sublilis. It hydrolizes ot-(l,4)- glycosidic bonds of starch and maltodextrin to form maltose. The enzyme was covalently immobilized onto a new polymer synthesized by radicalic emulsion polymerization method using styrene, divinyl benzene, and polyglutaraldehyde. The structure of the polymer was determined by using spectroscopic (FTIR, UV, X-Ray Difraction) and thermal analysis methods. The polymer containing the enzyme was used as a membrane bioreactor. Optimum pH and temperature using 20% (w/v) maltodextrin (MD) as substrate for soluble enzyme were 6, and 65°C, respectively. Kinetic parameters of soluble enzyme were also determined: Km and Vm were 34,39 g MD/L, 18,83g maltose/L.min, respectively. It was shown that membrane bioreactor could be used for the continuous production of maltose from maltodextrin. There was no decrease in activity during 48 h continuous operation. In addition, the immobilized enzyme has been active on storage for 45 days.
Production of maltose by using membrane bioreactor
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry