Yeşil Ağlar için Kaynak Planlaması ve Rotalama - Gözüpek Kocaman, Didem; Sevilgen, Fatih Erdoğan (My University, 2017)
Bu projede, yeşil a?glarla ilgili güncel araştırma konuları ele alınmış ve birçok yeni sonuç elde edilmiştir. Hem teorik hem de uygulamalı açılardan katkılar yapılmıştır. Yeşil a?gların yanı sıra heterojen a?glar, enerji da?gıtım a?gları ve ulaşım a?gları gibi pek çok alanda uygulaması olan devralma maliyeti kavramını ele alan iki adet optimizasyon problemi (minimum devralma maliyetli a?gaç şekilleri ve kenar boyaması problemleri) teorik açıdan ele alınmış ve çeşitli kombinatoryal sonuçlar bulunmuştur. Uygulamalı tarafta ise, enerji açısından verimli üstten destekli rotalama ve röle ataması, yeşil bilişsel radyo a?glarında kanal de?giştirme maliyetini dikkate alan kaynak planlaması ve yeşil a?glarda uyuma ve rota güncelleme mesajlarının maliyetini dikkate alan rotalama gibi çeşitli optimizasyon problemleri tamsayı do?grusal programlama problemleri olarak modellenmiş ve birtakım karmaşıklık analizleri yapılmıştır. Bu problemler için sezgisel algoritmalar önerilmiş ve karşılaştırmalı simülasyon çalışmalarıyla performans de?gerlendirmeleri yapılmıştır. Proje sonucunda şimdiye dek 3 adet SCI(E) endeksli dergi makalesi ve 6 adet uluslararası konferans makalesi yayınlanmıştır. 1 adet yüksek lisans tezi de proje çıktıları arasındadır. Ayrıca 2 adet SCI(E) endeksli dergi makalesi gönderilmiş olup 1 adet SCI(E) endeksli dergi makalesinin gönderimi çok yakında yapılacaktır.
01.04.2017
Keywords: Optimizasyon; kaynak planlaması; rotalama; tamsayı do?grusal programlama; sezgisel algoritmalar; devralma maliyeti; kestirim algoritmaları.; Yeşil a?glar; çizge teorisi