Dezenformasyon Dinamiklerini Ayırmak: Sosyal Medya Ortamından İçgörüler - Balcıoğlu, Yavuz Selim; Dogan, Bülent (Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 2023)
Dijital çağ, toplumsal, ekonomik ve bilimsel değişikliklerin dönüşümün yörüngesini yeniden tanımladığı bir dönemde; ağa bağlı bir toplumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İletişim teknolojilerindeki hızlı ilerlemeler, özellikle internet kullanıcılarındaki artış, artan internet hızları ve mobil cihazlarda gelişen internet ve uygulama kullanılabilirliği, geleneksel medyanın kullanımını azaltmaya başlamıştır. Bu durum, etkileşimli özelliklere sahip yeni dijital iletişim platformlarının yolunu açmıştır. Özellikle sosyal medya platformları, kullanıcılara bilgi, duygu, düşünce ve fikirleri daha etkili ve hızlı bir şekilde paylaşma olanağı tanımaktadır. İnternet teknolojilerindeki ilerlemelerle birlikte sosyal medya platformları geniş kitlelere ulaşabilmekte ve bu yapı bir sosyal ağ toplumu olarak tanımlanmaktadır. Sonuç olarak, bilgi içeriği ve haberler hızla yayılarak büyük kitlelerle paylaşılabilmektedir. Ancak, böyle iletişim ortamlarında haberler genellikle ya doğrulanmadan aktarılmakta ya da kasıtlı olarak yanıltıcı bir şekilde sunulmaktadır. Bu da yanıltıcı haberler ve yanlış bilgilerden oluşan bir dezenformasyonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Küreselleşmiş bir dünyada bu süreci kontrol etmek beraberinde zorluklar da getirmektedir. Bu araştırmada haberin gerçekliğini ayırt edebilen ve hızla doğrulayabilen yapay zekâ tabanlı bir yaklaşım önerilmektedir. Facebook üzerinden elde ettiğimiz bir veri kümesi ile yaptığımız inceleme, önemli dezenformasyon yaygınlığına dair örüntüler ortaya koymaktadır. Değerlendirilen 5 bin gönderinin yaklaşık beşte biri yanıltıcı olarak işaretlenmiştir. Potansiyel etkenler olarak hipotez edilen yaş, gönderi etkileşimi ve ağ büyüklüğü, dezenformasyonla etkileşme veya paylaşma eğilimiyle sadece zayıf korelasyonlar göstermiştir. Dezenformasyonun yayılmasının çok yönlü doğası, dijital platformlarda yayılmasını engellemek için teknoloji ve kullanıcı eğitiminin birleştirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Bu bulgular, bugünkü dijital iletişim manzarasında dezenformasyona karşı yapay zekâ destekli çözümlerin acil ihtiyacını ve potansiyel etkinliğini göstermektedir.

In the digital age, a period we might characterize as a time when societal, economic, and scientific shifts have redefined the trajectory of transformation, leading to the emergence of a networked society; rapid advancements in communication technologies, especially the surge in internet users, increased internet speeds, and enhanced internet and application usability on mobile devices have begun to render traditional media obsolete. This has paved the way for newer digital communication platforms endowed with interactive features. Notably, social media platforms provide users with the means to share information, emotions, thoughts, and ideas more efficiently and swiftly. With advancements in internet technologies, social media platforms have become accessible to vast audiences, resulting in a structure that can be described as a social network society. Consequently, information content and news can be rapidly disseminated and shared with the masses. However, in such communication environments, news is often relayed without verification or is deliberately misconstrued, leading to the emergence of disinformation comprised of fake news and inaccuracies. While controlling this process in a globalized world might pose challenges, the research herein proposes an artificial intelligence-based approach capable of discerning the veracity of news and swiftly verifying it. We extracted data from a platform Facebook and found patterns indicating a significant prevalence of disinformation. Of the 5,000 posts assessed, nearly one-fifth were flagged as misleading. Age, post engagement, and network size, often hypothesized as potential influencers, displayed only weak correlations with the propensity to share or engage with disinformation. The multifaceted nature of disinformation spread underscores the need for an integrated approach, combining technology and user education, to combat its proliferation on digital platforms. These findings demonstrate the pressing need and potential efficacy of AI-driven solutions in countering disinformation in today's digital communication landscape.
Dissecting Disinformation Dynamics: Insights from a Social Media Environment
Keywords: Social Media Studies; Sosyal Medya Çalışmaları; Social Media Applications and Analysis; Sosyal Medya Uygulamaları ve Analizi