Gebze ve Tuzla bölgelerindeki yer altı sularının içme ve kullanma suyu temini için mikrofiltrasyon membran teknolojisi ile arıtılabilirliği - Kırca, Buray Sadıklar (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2002)
Su kullanımında öncelikle dikkat edilecek husus, suyu tasarruflu bir şekilde kullanmaktır. Gereksiz yapılan harcamalar kirletilen su miktarını ve buna bağlı olarak arıtım ihtiyacını artırmaktadır. Su kaynaklarının hızla kirlenerek miktarlarının gün geçtikçe azalması ve kalitesinin bozulması, bölgesel şartlara bağlı olarak yüzeysel su kaynaklarından (nehir, göl vb.), yeraltı su kaynaklarından (kuyu suyu vb.) veya deniz suyundan arıtılmış su eldesi için kullanılan ileri arıtma yöntemlerini gündeme getirmiştir. Günümüzde kullanılan bu yöntemler içinde membran teknolojileri de yer almaktadır. Bu sistemler gerekli olan içme ve kullanma suyunu teinin etmede elverişli şartlar sağlamaktadır. Arıtım sistemi olarak tek başlarına kullanılabildikleri gibi klasik arıtım sistemlerine yardımcı ünite olarak da kullanılabilmektedirler. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte bu sistemlerin maliyetlerinde azalmalar gözlenmektedir. Bu çalışmada, Romanya, Bükreş'de bulunan Makromoleküler Malzemeler ve Membran Prosesler Araştırma Merkezi tarafından tasarlanmış olan mikrofiltrasyon membran sisteminin, yeraltı suyundan içme ve kullanma suyu elde edilebilirliği performansı incelenmiştir. Bu sistem farklı özelliklerdeki mevcut ticari filtre kartuşlarını kullanmaktadır. Söz konusu sistemle yapılan çalışmalarda kullanılan ı sular Tuzla ve Gebze Bölgeleri'ndeki kuyulardan temin edilmiştir. Analizler ham sular ve sistemde arıtılmış sular için yapılmıştır. Çalışmalar sonunda, söz konusu sistemin sadece fiziksel bir arıtım yöntemi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada kullanılan sistem, içme suyu arıtımı için tek başına yeterli olamamaktadır. Buna karşın yapılan analizler sonucunda söz konusu mikrofiltrasyon sisteminin kullanma suyu ihtiyaçları için uygun bir sistem olduğu gözlenmiştir.

The most important point in water consumption is to use water economically. Over consumption produces large volumes of unwanted wastewater and therefore the need for water treatment increases. Because water sources are getting more and more polluted and their quality have decreased noticeably in recent years, the requirement for tertiary treatment techniques to obtain potable water from surface waters, groundwater and sea has increased. Membrane technology, which provides adequate conditions to obtain both potable and service water, is one of these treatment techniques. Membrane systems can be used on their own or as a supporting unit of a water purification plant. With the new technological developments, the cost of these systems have decreased considerably. By this work the performance of winning drinking water and service water from underground water resources by microfiltration membrane systems which has been designed by the Research Center for Macromolecular Materials and Membranes in Bucharest/Romania has been examinated. This system uses filter cartridges commercially available with different suitable properties. The water samples were gathered from different wells around Tuzla and Gebze region. Both raw water samples and treated water samples were analysed. The results showed that the membrane system used in this study can only be used as a physical treatment method, and that this system is not sufficient to obtain potable water. Nevertheless, this study presents that the microfiltration system can be safely used in order to meet service water requirements.
The Treatable of groundwater in Gebze and Tuzla regions for drinking and potable water by microfiltration membrane technology
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering