Assessment of damaged water supply networks during february 6th Kahramanmaraş earthquakes: The case of Adıyaman - Şentürk, Adem Eren (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025)
6 Şubat 2023 tarihinde Mw 7.7 ve Mw 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeyinde geniş çaplı yıkıma neden olmuştur. Türkiye'de 11 şehir bu depremlerden etkilenmiştir. Deprem silsileleri, 50.000'den fazla insanın hayatını kaybetmesine, binlerce binanın yıkılmasına ve hayati önem taşıyan altyapı sistemlerinin tamamen veya kısmen tahrip olmasına yol açarak milyarlarca dolarlık ekonomik zarara neden olmuştur. Sonuç olarak; depremin maddi ve manevi etkileri, olaydan sonraki iki yıl boyunca devam etmiştir. Adıyaman, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler ve ardından gelen artçı sarsıntılar nedeniyle bölgede en çok zarar gören şehirlerin başında gelmektedir. Adıyaman şehir merkezinin su temin sisteminde hem isale hatları hem de dağıtım şebekeleri deprem sırasında ciddi hasar almıştır. Özellikle isale hatlarında meydana gelen ağır hasarlar, zorlu koşullar altında onarılmış ve sistem bu zorlu koşullar altında yeniden devreye alınmıştır. Söz konusu durumların bir sonucu olarak, depremden sonraki ilk 4 gün boyunca su temini mümkün olmamıştır. Ayrıca, depremden sonraki yaklaşık iki yıl süre içerisinde isale ve şebeke hatlarındaki tamamlanamayan hasar tespit çalışmaları şehirde su temini noktasında zaman zaman aksamalara neden olmaya devam etmektedir. Bu tez kapsamında, Kahramanmaraş depremlerinden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Adıyaman'daki su temin sistemlerinin sismik performansı ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Çalışma süresince, çalışma bölgesine ziyaretler gerçekleştirilmiş ve bir dizi saha incelemesi yapılmıştır. Ayrıca, yetkili kurum personelleri ile görüşmeler gerçekleştirilmiş; boru hasar yerleri, hasar türleri, boru malzeme özellikleri ve çapları gibi bilgiler toplanarak bir veri tabanı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma doğrultusunda; isale ve şebeke hatlarında meydana gelen boru arızalarının hasar ilişkileri heyelan etkileri, faylanma etkileri, sismik parametreler gibi çeşitli perspektiflerden değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) yardımıyla sunulmuştur. Ayrıca, elde edilen veriler, gelecekte sayısal analizler yoluyla incelenecek bazı vaka çalışmaları için kullanılacaktır. Çalışma kapsamında, potansiyel hasarları azaltmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesine yardımcı olacak değerli bilgileri sağlamak ve buna bağlı olarak sismik aktivitelere meyilli bölgelerdeki su temin sistemlerinin genel dayanıklılığının artırılmasını sağlamak hedeflenmektedir.

The Kahramanmaraş-centered earthquakes of February 6, 2023, with magnitudes of Mw 7.7 and Mw 7.6, caused extensive destruction in southeastern Türkiye and northern Syria. In Türkiye, 11 cities were affected by the earthquake. The earthquake sequences resulted in the loss of over 50,000 lives, the collapse of thousands of buildings and the complete or partial destruction of critical infrastructure systems, causing billions of dollars in economic damage. Consequently, the financial and psychological impacts persisted for two years following the event. Adıyaman is one of the most devastated cities within the impacted area by the earthquakes in Kahramanmaraş on 6th of February and the subsequent aftershocks. The water supply system of the Adıyaman city center, including both transmission lines and distribution networks, sustained significant damage during the earthquake. Notably, severe damage occurred in the transmission pipelines and the repair of these damages and the reactivation of the system were carried out under challenging conditions. As a result of these circumstances, there was no water supply within the first 4 days after the earthquake. Furthermore, damage assessment efforts on the transmission and distribution lines, which remained incomplete nearly two years after the earthquake, continue to cause occasional disruptions in the city's water supply. Within the scope of this thesis, the seismic performance of water supply systems in Adıyaman, which is one of the most affected cities by the 2023 February Kahramanmaraş earthquakes, will be thoroughly examined. Throughout the study, visits were made to the specified region and a series of site investigation were conducted. Additionally, discussions were held with authorized agency personnel and efforts continue to collect information such as pipe damage locations, types of damage, pipe material properties and diameters to create a database. In detail, one of the aim of this study is performing efforts to present damage relationships of the pipeline failures occurring in transmission and distribution lines from various perspectives such as landslide effects, faulting effects, seismic parameters etc. Besides, results are presented with the assistance of GIS. Moreover, the acquired values are used for some case studies that are examined through numerical analysis. Shortly, the generalized objective of the study is attaining for the results to provide valuable insights and aid in developing strategies to reduce potential damages. Furthermore, it is aimed that improving the overall resilience of water supply systems in areas susceptible to seismic activities.
6 şubat Kahramanmaraş depremlerinde zarar gören su şebekelerinin değerlendirilmesi: Adıyaman örneği
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering