Çözünmüş mikrobiyal ürünlerin ultrafiltrasyonla giderimi ve kirlenme mekanizmasının araştırılması - Okçular, Merve (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2010)
Bu çalışmanın amacı, pilot ölçekli evsel Atık su Arıtım Sistemleri olan Jet Loop Membran Bio Reaktörü ? Klasik Aktif Çamur çıkış sularının çarpraz akış (cross-flow) sisteminde ultrafiltrasyon membranlarının kullanımı ile filtre edilebilirliğinin raştırılmasıdır. Çalışmada, 3 farlı MWCO' a sahip, 2 farklı türe ait (selüloz asetat, polietersulfon) membran kullanılmıştır. JLMBR-KAÇ sisteminden alınan atık sular üç farklı basınç (5, 10, 15 bar) altında süzülerek akı zaman değişimleri incelenmiş ve 10 bar için Rt (toplam direnç), Rm (membran direnci) ve Rk (kirlenme direnci) direnç değerleri hesaplanmıştır. Buna göre her iki tür membranda da (SA, PES) küçük MWCO' a sahip (5 k Da) olan membranlar daha verimli bulunmuştur. Kirlenme deneylerini akı zaman grafiği ve direnç değerleri ile açıklamak yeterli olmadığı için, süzüntülerden alınan numunelerde filtrelenme neticesinde membranda tutunan ve süzüntüye karışan serbest EPS lerin karbonhirat ve protein değerlerine bakılarak da kıyaslama yapılmış ve burada da her iki tür membranda da düşük MWCO'a sahip olanlarda tutunmanın gerçekleştiği görülmüştür.

The objective of this study is to investigate the filtration performance of the waste water obtained from classical activated sludge and jet loop membrane bioreactor bye using cross flow filtration mode. Two different types of membranes ( cellulose acetate- CA, polyethersulfone-PES) with three different pore size (CA 5, CA10, CA30 ,PES 5, PES 10, PES 20 KDa) were used in the experiments. Experements were conducted under there different pressureand investigate flux variations and total resistance (Rt), membrane resistance (Rm) and pore resistance were determined for specific filtrate volume. According to this 5 KDa pore size membrane both of CA and PES is more efficient than the others. However, tme flux variations alone and resistance models may not be sufficient to find the fouling mechanism. Therefore EPS carbonhydrate and protein analysis were performed in the filtrate and to reached the same result
Removing soluted microbial product with ulltrafiltration and research fouling mechanism
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering