Ulusal Metroloji Enstitüsünde primer seviyedeki AC gerilim sisteminin kurulması - Aritoviç, Mehedin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2001)
Gerilimin ana rolü oynadığı elektriksel ölçümler metrolojideki önemli alanlardan biridir. Düşük frekanslar için AC gerilim bölgesi, maksimum volt-hertz çarpımı 108'i sağlayacak biçimde, lOOmV-lOOOV ve lOHz-IMHz arasında varsayılır. 1999 yılına kadar Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME)' de AC gerilim, izlenebilirliği Almanya Metroloji Enstitüsü (PTB) tarafından sağlanan standartlar kullanılarak gerçekleştiriliyordu. Bu durum pratik bazı sorunlar içermekteydi. Diğer taraftan, elektronik ölçüm cihazlarının doğruluklarında görülen sürekli ilerleme, daha doğru ölçümlere duyulan ihtiyacın artması UME'de mümkün olan en yüksek doğruluğa sahip standartların ve AC gerilim ölçüm sistemin geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Yeni standartların dizaynını içeren çalışma PTB ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilmiştir ki bu çalışma dahilinde, yazılımla beraber sistemin ve prosedürlerin oluşturulması ve yeni standartların değerlendirilmesi yer almaktadır. Bu tezde, UME' de AC gerilim ölçümleri için kurulan ölçüm sistemi, içerdiği yeni standartlar ve bilgisayar kontrollü ölçümler için yazılan yeni bir program sunulacaktır. Yeni kurulan sistem ile PTB sistemi arasında yapılan gayri resmi karşılaştırmadan alınan ilk sonuçlar aradaki uyum açısından oldukça tatminkardır.

One of the most important field of the metrology are electrical measurements, where voltage plays a central role. AC voltage range in the low frequency region is considered to be between 100mV-1000V and from lOHz-lMHz, with maximum volt-hertz product of 108. Up to 1999 in UME, AC volt has been realized trough standards that have traceability by PTB, German National Institute. This caused some practical problems. On the other hand, constantly improvement in the accuracy of commercial electronic measurement equipment and consequently, increasing need for more precise measurements together with the general trend in UME (National Metrology Institute of Turkey) toward establishing standards of the highest available accuracy, stimulated upgrade of the AC voltage system. The work presented here includes; design of new standards for AC voltage, that is done in cooperation with PTB, development of procedures and system including software, and finally evaluation of the new standards. In the thesis, the new AC voltage measurement standards, AC voltage measurements system, implemented in National Metrology Institute of Turkey, and a novel software for computer-controlled measurement are presented. Preliminary results from an unofficial comparison of the new system with the PTB system have shown a good agreement
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering