Tungsten oksit film kaplı elektrotlar ile farklı organik kirlilik yüküne sahip atıksuların elektrooksidasyon prosesi ile arıtımı - Sarabı, Sanaz Mohammadzadeh (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Bugün için en ciddi çevresel endişelerden biri, su kaynaklarında tehlikeli ve toksik organik bileşiklerin artan varlığıdır. Bu bileşikler, endüstriyel ve belediye atıksularında yaygındır ve olumsuz ekolojik sonuçlar doğurarak insan sağlığına tehdit oluşturma potansiyeline sahiptir. Geleneksel atıksu arıtma işlemleri bazı durumlarda organik maddelerin uzaklaştırılmasında etkisiz veya yetersizdir. Son yıllarda, elektrokimyasal yöntemlerin organik içerikli atıksuların arıtılmasında etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kirleticilerin atıksudan uzaklaştırılmasını etkileyen en önemli parametre elektrokimyasal arıtma reaktörlerinde kullanılan elektrotlardır. Bu çalışmada, tekstil atıksularındaki renk ve TOC giderimi, elektro-oksidasyon prosesi uygulanarak araştırılmıştır. Elektrokimyasal oksidasyon işleminde Ti üzerine Tungsten oksit (WO3) kaplanarak hazırlanan elektrotlar kullanılmıştır. Bu elektrotlar kullanılarak, atıksulardan Reamazol Brillant Violet 5R (RBV-5R) boyar madde giderimi üzerine uygulanan akım, başlangıç pH'ı ve elektrolit konsantrasyonu gibi farklı parametrelerin etkileri incelenmiştir. Optimum koşullarda (i = 0.10 A, pH = 5.8, Boya konsantrasyonu = 100 mg/L, elektrolit konsantrasyonu, 2500 mg/L Na2SO4) %95 renk ve %51.9 TOC giderimi gerçekleşmiştir.

One of the most serious environmental concerns for today is the increasing presence of hazardous and toxic organic compounds in the water sources. These compounds are commonly present in the industrial and municipal wastewaters and they have the potential to threat human health by causing adverse ecological consequences. Conventional wastewater treatment processes are in certain cases ineffective or insufficient in the removal of organics. In recent years, the electrochemical methods have proved to be effective for the treatment of organic-containing wastewaters. The most important parameter affecting removal of pollutants from wastewater is the electrode used in electrochemical treatment reactors. In this study, removal of color and TOC in wastewater is investigated by applying electro oxidation process. In electrochemical oxidation process, electrodes prepared by coating Tungsten oxide (WO3) on Ti were used. Using these electrodes, different parameter effects such as current, initial pH and electrolyte concentration applied on Reamazol Brillant Violet 5R (RBV-5R) dye removal from wastewater will be examined. Optimum conditions (i = 0.10 A, pH = 5.8, Dye concentration = 100 mg / L, electrolyte concentration, 2500 mg / L Na2SO4) %95 color and %51.9 TOC removal was achieved.
Treatment of wastewaters having different organic pollution load using electrooxidation process with electrodes coated with tungsten oxide
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering