Sigorta sektöründe birleşme & satın alma: ABD sigorta sektöründe ampirik bir analiz - Okur, Nurullah (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)
Birleşme ve satın almalar, bir firmanın büyüme ve gelişme stratejisi olarak kullanılabileceği önemli yöntemlerden biridir. Birleşme ve satın alma işlemlerinde herhangi bir firmanın hedef ya da satın alan firma olma olasılığını etkileyen faktörleri bilmek, birleşme ve satın alma işlemlerinden daha fazla faydanın sağlanmasına yardımcı olabilir. Bu tez çalışmasında, ABD sigorta sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinde bir firmanın hedef firma mı yoksa satın alan firmamı olacağının belirlenmesinde firmalara özgü hangi özelliklerin önemli faktörler olduğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede, 1990 ile 2019 yılları arasındaki dönemde 251 adet Birleşme ve Satın Alma anlaşmasına (119 hedef firma ve 132 satın alan firma) odaklanılarak, multinomiyal lojistik regresyon analizi yöntemi ile birleşme ve satın alma işlemlerinde hedef ve satın alan firma olma olasılığının belirleyicileri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ABD sigorta sektöründeki firmaların, daha küçük olmaları, daha az nakit tutmaları, hayat-dışı sigorta firması olmaları ve ESG puanlarının olmaması durumunda hedef firma olma olasılıkları daha yüksektir. Diğer taraftan bu firmaların, daha yüksek kârlılığa, daha yüksek nakit akışına ve daha yüksek maddi olmayan varlıklara sahip olmaları, hayat dışı sigorta firması olmaları ve ESG puanlarının olmaması durumunda, satın alan firma olma olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca, küresel finansal kriz zamanında satın alan firma olma olasılığı azalmıştır. Bu bulgu kriz dönemlerinde firmaların satın alan firma olma olasılıklarının düştüğü göstermektedir. Bu tez çalışması, ABD sigorta sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinde bir firmanın hedef firma mı yoksa satın alan firmamı olacağının belirlenmesinde multinominal lojistik regresyon analizi yöntemini kullanarak ve firmaya-özgü faktörler ile ilgili önemli bulgular ortaya koyarak sigorta sektöründeki birleşme ve satın alma ile ilgili literatüre önemli katkılar yapmaktadır.

Mergers and acquisitions are important methods that can be used as a company's growth and development strategy. Knowing the factors that can affect a company's likelihood of being a target or acquirer firm in a merger or acquisition deal can help to maximize the benefits of the transaction. This thesis aims to investigate which specific characteristics of a firms are important factors in determining whether a firm will be a target or acquirer in a merger or acquisition in the US insurance sector. This study focused on 251 merger and acquisition deals (119 target companies and 132 acquirer companies) between 1990 and 2019, and used a multinomial logistic regression analysis to examine the determinants of a company's likelihood of being a target or acquirer company. The results showed that in the US insurance sector, companies that are smaller, hold less cash, non-life insurance, non-ESG scores are more likely to be target companies. On the other hand, companies that are more profitable, have higher cash flow, have higher intangible assets, are non-life insurance companies, and have no ESG scores are more likely to be acquiring companies. Additionally, the likelihood of being an acquirer company decreased during the global financial crisis. This finding shows that during crisis periods, companies' likelihood of being an acquirer company decreases. This study makes important contributions to the literature on mergers and acquisitions in the insurance sector by using a multinomial logistic regression analysis and providing significant findings related to company-specific factors.
Mergers and acquisitions in the insurance industry: An empirical analysis in the US insurance industry
Keywords: İşletme; Business Administration