Bizmut adsorbe eden çinko oksit nanotellerin manyetik işlevselleşmesi [TR] - Kılıç, Sümeyra Güler; Aras, Mehmet (My University, 2017)
Bizmut atomunun çinko oksit nanotelinin yüzeyine adsorpsiyonu Hubbard U düzeltmesi içeren yoğunlukfonksiyonel hesaplamaları ile incelenmiştir. Birçok ekatom konfigürasyonları için geometrioptimizasyonları gerçekleştirilerek, adsorpsiyon enerjileri ve manyetik momentler hesap edilmiştir. Endüşük enerjili ekatom konfigürasyonu böylece belirlenmiştir. Bu konfigürasyonun bir eğik manyetikmomente sahip olduğu bulunmuştur. Bu, manyetik moment vektörünün yönünün harici bir manyetik alanuygulanarak kontrol edilebileceği anlamına gelmektedir. Bant yapısı hesaplamaları bu öz manyetikmomentin varlığının alt iletim bandı durumlarında değiş-tokuş yarılmasına neden olduğunu ortayakoymaktadır. Bu bulgular bizmut adsorpsiyonunun çinko oksit nanotellerinin manyetik işlevselleşmesineneden olduğunu göstermektedir.
Keywords: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Fizik; Katı Hal; Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya