Liderlik, örgütsel değişim, çalışan-örgüt uyumu ilişkisinin firma performansına etkisi - Arslantürk, Ertuğrul Hamit (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)
Bu çalışmanın amacı, birleşme ve satın alma nedeniyle örgütsel değişim yaşayan firmalarda liderlik davranışlarının (görev odaklı, ilişki odaklı ve değişim odaklı) firma performansına olan etkisini ve çalışan-örgüt uyumunun bu etkideki ara değişken rolünü araştırmaktır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak planlanan çalışmanın örneklemini İstanbul, Kocaeli ve civarında faaliyet gösteren ve birleşme ve satın alma nedeniyle örgütsel değişimin gerçekleştiği 33 farklı firmada değişim sürecini yaşamış farklı seviyelerdeki 273 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak kullanılan ankette; görev odaklı, ilişki odaklı ve değişim odaklı liderlik davranışları, çalışan-örgüt uyumu ve firma performansı ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yöneticilerin değişim sürecinde sergiledikleri liderlik davranışlarının (görev odaklı, ilişki odaklı, değişim odaklı) firma performansını pozitif yönde etkilediği ve en güçlü etkiyi değişim odaklı liderlik davranışının yaptığı görülmüştür. Çalışan-örgüt uyumunun her bir liderlik davranışı ile firma performansı arasında kısmi ara değişken olduğu tespit edilmiştir.

This study aims to investigate the effect of leadership behaviors (task-oriented, relationship-oriented and change-oriented) on firm performance and the mediating role of person-organization fit in this effect in firms experiencing organizational change due to mergers and acquisitions (M&A). The subjects of the study planned for description and relationship searching purposes are comprised of 273 employees at different levels all of whom experienced the change process in 33 different firms which have already experienced organizational change due to M&A in Istanbul, Kocaeli and its vicinity. In the survey used as a data collection tool in the research; task-oriented, relationship-oriented and change-oriented leadership behaviors, person-organization fit and firm performance scales were used. The findings of the study reveal that the leadership behaviors exhibited by managers during change process have a positive effect on the firm performance with change-oriented leadership behaviors making the most significant effect in that regard. It has been determined that person-organization fit is a partial mediating variable between each leadership behavior and firm performance.
The effects of relationships between leadership, organizational change, person-organization fit on firm performance
Keywords: İşletme; Business Administration; Liderlik; örgütsel değişim; birleşme ve satın alma; liderlik davranışları (görev odaklı; ilişki odaklı; değişim odaklı); çalışan-örgüt uyumu; firma performansı; Leadership; organizational change; mergers and acquisitions (M&A); leadership behaviors (task-oriented; relationship-oriented; change-oriented); person-organization fit; firm performance