Alkali ve asidik çinko kaplama atıksularının elektrokimyasal arıtımı - Sırtbaş, Gülşah (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2013)
Bu çalışmada Fe anotların kullanıldığı kesikli bir EC prosesi ile laboratuvar koşullarında alkali çinko ve asidik çinko kaplama (galvanizleme) işlemi durulama atıksularının arıtımı incelenmiştir. Atıksular gerçek Zn galvanizleme işlemi yapan bir işletmeden alınmıştır. EC prosesinde arıtım verimi üzerine etki eden başlangıç pH değeri, akım yoğunluğu ve işletme süresi gibi proses parametre etkileri araştırılmıştır. Alkali ve Asidik Zn kaplama atıksularının Fe elektrotların kullanıldığı EC prosesi ile arıtımında optimum koşullar belirlenmiştir.

In this study, the treatment of rinse wastewater in the process of alkaline zinc and acidic zinc plating is investigated in the laboratory conditions by discontinuous EC process in which Fe anodes are used. The wastewater is obtained from a company which does galvanization. In the EC process, the effects of initial pH, current density and operating time on the efficiency of the treatment are investigated. Optimum operating conditions are determined for alkaline and acidic Zinc plating wastewaters.
Electrochemical treatment of alkaline and acidic zinc plating wastewaters
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering; Elektrokimyasal arıtım; Atıksu; Elektrokoagülasyon; Electrochemical treatment; Wastewater; Electrocoagulation.