Görsel iletişim araçlarıyla Türk karşıtı soykırım propagandası - Sarıyıldız, Deniz (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
OsmanlıDevleti'nde asırlarca huzur içinde yaşayan Ermeniler de etkisiyle 19. yüzyı sonları bağ zlı kazanmak için isyanlara baş şılın nda msı k lamılardır.ıÜlkenin pek çok yerinde kanlıisyanlar çıkaran Ermeniler, Birinci Dünya Savaşsı nda da isyan hareketlerine devam etmişrası lerdir. Bunun üzerine OsmanlıDevletibazıönlemler almak mecburiyetinde kalmı r. İştı syan çıkaran komite üyeleritutuklanmı r. Ermeniler için Sevk ve İştı skan Kanunu çı larak, savaş alanlarıkarışıdı nda daha güvenli bölgelere tehcir edilmişlerdir. Ama Ermeniler tehcirden dolayı,şsanki soykıma uğrı ramı gibi tüm dünyaya propaganda yapmaktadılar rlar.şBu çalıma, Ermenilerin, sanatı propaganda uğ, runa politik bir araç olarakıkullandı nıve bu yaklaş n Türk-Ermeni ilişkları mı kilerini kötü etkilediğ iddiainietmektedir. Çünkü bu sanat eserlerinin çoğ Türkleri, görüşu, lerini bile sorgulamadanşsuçlu ilan eden, tek taraflıpropaganda çalımaları r.dışBu çalımada görsel Ermeni propagandası odaklanına lacak ve Soykım lobisirıtarafından yapı sinema filmleri, belgeseller, karikatürler, portreler, illüstrasyonlarlanşafiş çalımalarıincelenerek; Ermeni lobisinin propaganda uğruna sanatınasılkullandıığ ortaya koyulmaya çalılacaktışı.

The Armenians who lived peacefully within the boundaries of the OttomanEmpire for centuries started to their rebellion for independent Armenia through thelast decades of 19th century. The Armenians who made bloody rebellions all over theemperorship continued their rebellious activities during the World War I. Then theottoman Empire Government had to take some measures. The rebellious Committeemembers were arrested. The Law of Dispatching and Housing was made for theArmenians and they were displaced to other secure regions. But because ofrelocation, Armenians have propagandized to the world as if they lived genocide atthat time.The study argues that the Armenians have used the art as a political tool andthe Turk-Armenian relations have been exposed to the bad effects of this approach.Because most of these works of art are one sided which blame the Turks withoutquestioning the other side?s arguments.In this study, we focus on the Armenian visual propaganda activities andanalyze how Armenian lobby use art for propaganda by examining cinema movies,documentary films, cartoons, portraits, illustrations, posters made by Genocide lobby.
Visual genocide propaganda against Turks
Keywords: Siyasal Bilimler; Political Science; Tarih