Türkçe bilgisayar eğitimi yazılımı - Koç, Zekai (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1999)
Gelişen teknoloji paralelinde yaşamımızın her evresine girmiş olan bilgisayarlar hayatımızın da vazgeçilmez öğelerinden olmuştur. Sağladıkları avantajlar ile her alanda kullanılmaya başlanılan bu makineler eğitim alanına da köklü ve yenilikçi bir giriş yapmışlardır. Ve bu bağlamda 'Bilgisayar Destekli Eğitim' (BDE) kavramı da dilimize girmiştir. BDE'den kasıt, eğitimde bilgisayar kaynaklarından ve sağladıkları olanaklardan faydalanmaktır. Günümüzde bu amaçla farklı konularda eğitim modülleri (paket programlar) hazırlanarak kullanıcılara sunulmaktadır. Bu paketlerin en önemli özelliği çoklu ortam (multimedya) desteği ile kullanıcı dostu bir arayüz sağlamalarıdır. Bu tez çalışmasında BDE'nin bir uygulaması olarak Türkçe Bilgisayar Eğitimi Yazılımı (TBEY) geliştirilmiştir. Yapılan uygulama ile bilgisayarın olanakları kullanılarak kullanıcıya bilgisayarların tanıtılması hedeflenmiştir. Bireysel bir çalışma ortamıyla TBEY, kullanıcılara kullandıkları makineler hakkında bilmeleri gereken temel ve ileri seviyeli bilgileri yine bilgisayar vasıtasıyla ulaştırmayı amaçlamıştır. İçerik olarak bir kitaptan öte, multimedya desteği ile görsel ve duyusal bir eğitim programı olup daha çok teknik bilgi ağırlıklı olarak hazırlanmıştır. Bilgisayara giriş, bilgisayar donanımı, yazılım, ağlar, test ve ekler olmak üzere toplam altı bölüme ayrılan konular ile birlikte ses, animasyon ve sözlük desteği de sağlanarak BDE çerçevesinde kullanıcıya sunulmuştur.

The computers, which are come in our whole living to the parallel of the devoloping technology, had become the vital part of our life. These machines started to be used in all fields by the advantages they provide, also had been taken part in the education fundamentally and innovatively. And at this point the consept of Computer Aided Education (CAE) has come in our language. CAE means that at education benefit from the recourses of the computers and the opportunities which they present us. Nowadays, the education software modules present to the users by being prepared at seperated subjects for this purpose. The most important feature of these software packets, is to provide a user friendly graphic interface by multimedia support. In this thesis, Turkish Computer Education Software (TCES) has been devoleped as an application of CAE. With this application, it is aimed to make users learned about computers by using the opportunities of them. With an individual studying environment TCES is aimed to be gained to the users the basic and advanced information that they have to know about these machines which they have been using also by means of using the computers. Beyond a book as its contents it is a visual and audial education software with multimedia support and also it was prepared by the way of insisting more techniqual information. It was presented to the users in the frame of CAE by also providing voice, animation and a dictionary support with the subjects which are seperated totally six parts as Overview of The Computers, Hardware, Software, Networks, Test and Appendix.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control