Nesne yönelimli ve kullanıcı dostu ATM arayüz yönetim sistemi - Şen, Orhan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2015)
Günümüzde artan servis ihtiyaçlarıyla birlikte Türkçede "Bankamatik" adı ile adlandırılan ATM (Automated Teller Machine) cihazlarının kullanımı giderek artmaktadır. Hizmet sağlayan servislerde görülen artış arayüz tasarımını zorlaştırmakta ve kullanıcı dostu olmaktan uzak arayüzler ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada; ATM cihazlarının kişiye özel gelişmiş özelliklerle donatılarak gerek kullanıcıya kullanım kolaylığı, gerekse sistem modifikasyon ve güncelleme avantajları sağlayacak biçimde yazılım alt çerçevesinin oluşturulması ve bu çerçevede yeni bir ATM cihazı arayüz yönetim sistemi geliştirilmiştir. Sistem sayesinde kullanıcılara; ATM cihazlarında yeni nesil işlemlerin rahatlıkla tanımlanabileceği, banka personelleri tarafından hatasız yönetilebilen, arayüz değişimlerinde kullanım sorunları oluşturmayan ve kolay kullanılabilir bir arayüz yönetim ortamı sağlanmıştır. Geliştirilen sistem sayesinde; tasarımlara modülerlik ve ölçülebilir arayüz performans metriği ortaya çıkarılmış, bu metriğin deneysel sonuçları üzerine de analizler yapılmıştır. Çalışma kapsamında ayrıca senaryo adı verilen modüler tasarımlar üzerine kullanıcı merkezli işlem ölçümleri yapılmış olup, kullanıcı grupları çıkarılmıştır. Çıkan kullanıcı gruplarına özel ATM arayüz tasarımları oluşturarak da kullanıcılara daha verimli ve başarılı işlem arayüzleri sağlanmıştır. Elde edilen sonuçlar 00794.STZ.2011-1 numaralı SAN-TEZ (Sanayi Tezleri Programı) kapsamında çalışılan banka ATM'leri üzerinde uygulanmış olup, ATM platform standartlarına ve çok dilli yapıya uygun olması sebebiyle bu sektördeki yerli ve yabancı müşterilere hitap etmesi hedeflenmiştir.

In line with the increasing service demands, the use of ATM's (Automated Teller Machine which is known as 'Bankamatik' in Turkish) has been increasing. The rise in the services provided to customer complicates the interface design and leads to unfriendly interfaces. In this study, a new interface management system has been developped based on the software frame ensuring user friendliness to users through new personalised advanced facilities as well as some advantages of system modifications and updates of the ATM's. With this system, a new environment for interface management which the new-generation-transactions can easily be introduced and can be managed by bank personnell faultlessly and which does not create any problems during interface changing, has been provided to users as user friendly concept. With the help of this newly developped system, the modularity of designs is enabled, a measurable metrics of interface has been emerged, and the analyses based on the experimental conclusions of this metrics have also been performed. In the context of this study, the user groups have also been defined though the transaction measurements on modular designs which called 'scenarios'. Based on defined user groups, special ATM interfaces have been created for each group to ensure more effective and high performance transaction interface to users. As the conclusions are compliant to ATM platform standards and multilingual structure, the conclusions derived from this study have been applied on the ATM's covered under 00794.STZ.2011-1 SAN-TEZ (Industry Theses Program) program to reach domestic and foreign customers.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control