3-6 yaş arasındaki kreş çocuklarında Haemophilus influenzae prevalansının araştırılması - Çakmak, Burçak Tunç (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Haemophilus cinsi mikroorganizmalar çocukluk çağında görülen bakteriyel hastalıkların önemli bir bölümünden sorumlu olup enfeksiyon kaynağı da genellikle mikroorganizmayı nasofarinkslerinde taşıyan sağlıklı bireylerdir. Taşıyıcılık prevalansı 6 yaşa kadar olan ve özellikle kreş gibi çocukların toplu halde bulunduğu yerlerde artar. Bu çalışmada 3-6 yaş arasındaki kreş çocuklarında H. influenzae sıklığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bunun için İstanbul'da seçilen çeşitli anaokullarından 500 çocuktan boğaz kültürü alınarak incelenmiştir. Bu amaçla Brain Heart Infusion Agar ;%7 at kanı, 300mg/lt bacitracin, 5mg/lt vancomycin, lmg/lt clindamycin içeren çukulata agar kullanılmıştır. Sonuç olarak 500 çocuk içinde 111 (%22.2)'inde H.influenzae türü bakteri izole edilmiştir. 500 çocuk arasında H.influenzae tip b 64(%12.8) olarak bulunmuştur.

Microorganisms of genus Haemophilus responsable for an importalît^^f^^' invasive bacterial disease seen during childhood period. The source of infection caused by this microorganism is usually healthy children carrying the bacteria in teheir nasopharynx. The prevalance of carriage is high in children under 6 years. It was aimed in this study to determine the rate of nasopharyngeal carriage of Haemophilus influenzae in children between 3-6 years. Nasopharyngeal swabs taken from totally 500 children living in Istanbul and attending day care centers. This swabs were streaked into chocolate agar medium to which 7% horse blood,300mg/L bacitracin,5mg/L,vancomycin,lmg/L clindamycin and Brain Heart Infusion agar added. As a result microorganisms of H.influenzae were isolated from 1 1 1 (22.2%) children. Microorganisms of H.influenzae type were isolated 64(%12.8) children.
Determine the of rate carriage of haemophilus influenzae in children between 3-6 years
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology