Çoklu-Değişkenli, Çoklu-Zamanlı, Çoklu-Çözünürlüklü Ve Çoklu-Kaynaklı Uzaktan Algılanmış Görüntülerin Çözümlenmesi Ve Öğrenimi - Aptoula, Erchan; Kayabol, Koray; Cataltepe, Zehra; Türkmenli, İlter; Derbashı, Usama; Ismael, Sarmad Fakhrulddın Ismael; Ilteralp, Melike (My University, 2022)
Bu araştırma projesinin amacı karmaşık uzaktan algılanmış görüntülere yönelik, sıradüzensel gösterimlere dayalı, bütünleşik bir çoklu ölçekli görüntü çözümleme çözümü geliştirmektir. Her ne kadar sıradüzensel gösterimler, tek veya en fazla birkaç bantlı uzaktan algılanmış görüntülerin etkili ve verimli şekilde çözümlenmesine olanak tanımış olsa da, daha karmaşık görüntülere uygulanmaları henüz araştırılmamıştır. Ayrıca, yapısal ve çoklu-ölçekli veriyi kodlama yetkinliğine sahip olmalarına rağmen, henüz her bandın ayrı işlenmesinden öte geçecek şekilde ayrıntılı olarak araştırılmamışlardır. Bu bağlamda, söz konusu proje önerisi kapsamında, çoklu-değişkenli, çoklu-kaynaklı, çoklu-çözünürlüklü ve çoklu-zamanlı verilerden sıradüzensel gösterimlerin elde edilmesini sağlayacak yöntemlerin, ve çoklu-ölçekli çözümlemeye mahsus görüntü çözümleme ve makine öğrenimi araçlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında elde edilecek olan araçlar, yayılımlarını teşvik etmek adına, uzaktan algılama camiası tarafından kullanılan yazılım paketlerine dahil edilecektir. Projenin başarısı, geliştirilecek olan kuramsal ve uygulamalı çerçevenin iki uzaktan algılama uygulama alanında sınanması ile ölçülecektir. Hem etkinlik hem verimlilik anlamında, literatüre oranla önemli ilerlemelerin elde edilmesi beklenmektedir.
15.09.2022
Keywords: Çoklu-ölçekli çözümleme; Sıradüzensel gösterimler; çoklu-değişkenli görüntüler