Plastik enjeksiyon kalıpçılığında parça üstünde oluşan kaynak yeri probleminin incelenmesi - Uyaroğlu, Recep (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Bilim ve teknolojideki gelişmelerle birlikte plastik malzemeler; metal ve ağaç gibi malzemelerin yerini almaya başlamıştır. Birçok özelliği bakımından diğer malzemelerden üstün olan plastik malzemeler; makine, otomotiv, elektrik, elektronik ve haberleşme gibi sanayilerde en çok tercih edilen malzemeler olmaktadır. Günlük hayatımıza da en fazla giren malzemelerden olan plastikler; birçok avantaja sahip kalıplama metotlarından birisi olan plastik enjeksiyon kalıplama yöntemiyle şekillendirilirler. Bu çalışmada; plastik enjeksiyon kalıplama metoduyla üretilen parçaların üstünde meydana gelen ve plastik ürünlerin görünümünü ve dayanımını önemli ölçüde etkileyen kaynak yeri problemi incelenmiştir. Değişik şekillere sahip iki parçayı aynı anda basabilen bir enjeksiyon kalıbı tasarlanılmış ve üretimi yapılmıştır. Plastik parçalarda kaynak yerine etki eden; ütüleme zamanı, enjeksiyon basıncı ve enjeksiyon zamanı değişik olacak şekilde parçalar basılmıştır. Parçaların kaynak yerleri mikroskopta incelenmiş ve analiz programıyla karşılaştırılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlarda; yükseltilen ütüleme zamanı, enjeksiyon basıncı ve enjeksiyon zamanının parçaların üstünde meydana gelen kaynak yerinin görünümünü olumlu etkilediği görülmüştür.

With the developments in science and technology, plastics materials have started to substitude the materials such as metal and wood. The plastics materials which are superior than the other materials because of a lot of properties are preffered most in industry such as machine, automotive, electrics,, electronics and communication. The plastic materials that have come into our daily life most are formed by plastic injection molding which is one of the molding methods with a lot of advantages. In this study, it has been examined a weldline problem occured on the parts produced using the plastic injection molding method effects the plastic parts' apperance and strength in an important way. An injection mold that can press two parts which have different shapes at same time has been designed and produced. Parts have been pressed to be different in packing time, injection pressure and injection time that effect the weldline on plastic parts. The weldlines of parts have been examined on microscope and compared with analysis program. In the results, it has been seen that increased packing time, injection pressure and injection time have effected positively the appearence of weldline occured on the parts.
Investigation of weldline problem occurred on the parts produced in plastic injection molding
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği; Industrial and Industrial Engineering