X ve Y jenerasyonunun bakış açısından etik liderlik, örgütsel sessizlik ve etik dışı davranış ilişkisinde etik iklimin rolü: Otel işletmelerinde bir uygulama - Turan, Çağdaş (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Çalışmamız; Örgütsel Sessizlik, Etik İklim, Etik Liderlik ve Etik Dışı Davranış kavramlarını ve bu kavramlar arasındaki ilişkiyi X ve Y kuşağı çalışanlarının bakış açısından ele almaktadır. Ayrıca Örgütsel Sessizlik ve Etik Dışı Davranış ilişkisinde Etik İklim ve Etik Liderlik aracı (Mediator) etkisine bakılmıştır. Söz konusu değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkileri bu ilişkilerin X ve Y kuşağı çalışanlarınca algılanma biçimlerinde farklılıklar olup olmadığı çalışma konumuzu oluşturmaktadır. Araştırmamız İstanbul ilinde bulunan 5 yıldızlı otel çalışanlarını kapsamaktadır. Bu kapsam içerisine giren işletme çalışanlarına anket uygulanmış ve sonuç olarak 387 anket formu uygulamaya alınmıştır. Bu çalışma için bir araştırma modeli ve buna bağlı hipotezler geliştirilmiştir. Elde ettiğimiz verilerin analizlerinde SPSS programı ve Smart-PLS yapısal eşitlik modellemesi programından faydalanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda; X ve Y kuşağı çalışanlarının Etik Dışı Davranış algılamalarında anlamlı farklılıklar olduğu, Örgütsel Sessizlik – Etik İklim, Örgütsel Sessizlik – Etik Liderlik ve Etik Liderlik - Etik Dışı Davranış arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiş; ayrıca Örgütsel sessizliğin etik dışı davranışını etkilemesinde etik liderliğin pozitif yönlü aracı rolü olduğu belirlenmiştir.

Our study deals with the concepts of organizational silence, ethical climate, ethical leadership, and unethical behavior, as well as the relationship between these concepts, from the perspective of X and Y-generation employees. The effect of ethical climate and the ethical leadership tool (mediator) on the relationship between organizational silence and unethical behavior was also investigated. Our research focuses on the relationship between these variables and whether there are differences in how these relationships are perceived by X and Y-generation employees. Our research covers the employees of 5-star hotels located in the province of Istanbul. A questionnaire was applied to the employees of the businesses within the scope mentioned above, and as a result, 387 questionnaires were put into practice. A research model and related hypotheses have been developed for this study. The SPSS program and the Smart-PLS structural equation modeling program were utilized in the analysis of the data we obtained. According to the results of the data analysis, there are significant differences in the perceptions of Unethical Behavior among employees of the X and Y generations, and there is a negative relationship between Organizational Silence - Ethical Climate, Organizational Silence - Ethical Leadership, and Ethical Leadership - Unethical Behavior. Furthermore, ethical leadership has been found to play a positive mediator role in the effect of organizational silence on unethical behavior.
The role of the ethical climate in the relationship of ethical leadership, organizational silence, and unthic behavior from X and Y generation's perspectives: A practice in hotel operations
Keywords: İşletme; Business Administration